Påskekrim del 4: Dokumentar/true crime


Påsken betyr spenning, også fra virkeligheten. Her er våre tips for sjangeren dokumentar/true crime.

In Cold Blood av Truman Capote (1966)
— Dette er den boken alle i sjangeren strekker seg mot. Truman Capote sin fortelling om et grusomt drap i Kansas er det nærmeste man kommer den store amerikanske romanen – spennende og rørende skildring av den ene drapsmannens vei til galgen.

Lasermannen av Gellert Tamas (2002)
— I disse Utøya-tider er det særlig god grunn til å hente fram Gellert Tamas’ bok om John Ausonius, den høyreekstreme bankraneren som skjøt innvandrere i Sverige tidlig på 1990-tallet. Vi følger gjerningsmannens vei fra taperstatus til kriminell, og politifolkene som jakter ham.

Black Banners av Ali H. Soufan (2011)
— Ali Soufan var kanskje den amerikanske agenten som var nærmest å stoppe 11.september, og i sin bok forteller han historien om jakten på terrorister i Midtøsten. Dette er en unik innsideberetning fra frontlinjene i «krigen mot terror».

Random Family av Adrian Nicole le Blanc (2004)
— Le Blanc´ sin fortelling om fattige narkohandlere i The Bronx er kanskje ikke mer krim enn The Wire, men du verden så bra. Hennes bok basert på ti år med research er et vitnesbyrd på fattigdom og urbant forfall, men også om håp og lengsel.

No Way Down av Graham Bowley (2010)
— Strengt tatt ikke krim, men denne dokumentaren om den tragiske 2008-sesongen på K2 er noe av det mest spennende vi har lest. Det er også interessant å lese historien om Cecilie Skog og Rolf Bae gjennom amerikanske øyne.