Påskekrim del 6: hardkokt amerikansk krim


Amerikanerne kan hardkokt krim bedre enn noen andre. Her er våre fem påsketips fra USA.

PS: trenger du enda mer underholdning i påsken? Her er våre anbefalinger av… Nordisk krim, True crime, TV-serier, Norsk krim og Spionfilmer.

…men nå er det amerikansk crime det skal handle om:

I hundenes vold av Don Winslow (2005)
— Det er en skam at ikke Don Winslows episke roman om “krigen mot narkotika” har fått flere lesere i Norge. Det er så voldelig, så rått og så spennende at OP-5 ikke har lest maken på mange år.

American Tabloid av James Ellroy (1995)
— James Ellroys kanskje aller beste roman, en fortelling om mafiafolk og kjeltringer som leder fram til Kennedy-drapet. Det er også her han fullbyder sin telegrafiske stil, noe Lapidus har studert nøye.

Black Echo av Michael Connelly (1992)
— Michael Connelly er en av verdens mestselgende krimforfattere nå, men man bør absolutt gå tilbake til denne debuten som nylig feiret 20-årsjubileum. Beinhardt om Vietnam-veteranen og politimannen Harry Bosch som tar livet av hovedmistenkt i en drapssak.

Hollywood Station-serien av Joseph Wambaugh (2006 – 2010)
— Kultforfatteren Wambaugh var nesten 70 år da han begynte på de fire Hollywood Station-bøkene, men skriver hippere, morsommere og kulere enn alle andre. Finurlige historier, morsomme karakterer og den største skjulte perlen på 2000-tallet.

DC Quartet Series av George Pelecanos (1996 – 2000)
— Gresk-amerikanske Pelecanos var en av dialogforfatterne i The Wire, og disse fire bøkene som strekker seg fra 40-tallet til nåtid er så velskrevne og episke at han burde fått Nobel-pris. King Suckerman om en platebutikk på 70-tallet er den beste.