Påskekrim: Agatha Christie på TV 2

Langfredag sender TV 2 første episode av Agatha Christie-serien And Then There Were None.  Vi fant frem boken, og har sett et par episoder.

Dersom boksalg er et tegn på kvalitet, er det vel bare Bibelen som kan måle seg med Agatha Christies mesterverk And Then They Were None (opprinnelig utgitt i Norge som Ti små negerbarn) fra 1939. 100 millioner solgte eksemplarer lar seg høre. Eller et samlet opplag av forfatterskapet på 2 milliarder bøker.

Les også: 15 tips om påskekrim på norsk

Som så mange andre pløyde vi Agatha Christie-bøker da vi var små. Siden har vi ikke så mye bladd i dem. Det var så mye man burde lese: Hardkokte detektiver, psykologisk krim, Nordic Noir. Helt til vi bestemte oss for å gi And Then They Were None en ny sjanse, i anledning at TV 2 viser den nye BBC-filmatiseringen fra fredag 25. mars

Det ble en artig gjenoppdagelse. Sett med dagens krimøyne er Christie så gammeldags at Lahlums mysterier virker som science fiction i forhold. Personskildringene er paddeflate, i løpet av de første sidene har hun introdusert ikke mindre enn ti personer.

Les også: TV 2 viser mesterlig god John le Carré-filmatisering

Samtidig er det noe ubehagelig tidløst over boken. Det tar ikke lang tid før den første personen faller død om. Når fortellingen får satt seg – vi befinner oss selvsagt på en isolert øy mens det blåser opp til storm – blir stemningen tiltagende paranoid. Hvor er vertskapet? Hvem er morderen?

Det som gjør boken mørk og uforutsigbar er at her er det ingen Poirot eller Miss Marple som kan løse flokene. At døden er det eneste sikre holdepunktet i livet har sjelden vært mer åpenbart enn det er for den skrantende og vettskremte forsamlingen på Soldier Island.

Les også: Hva i alle dager gjorde Agatha Christie på denne stranden i Sør-Afrika?

Og den siste plottvendingen? Vel, den er storslått og virtuos av beste Agatha Christe-merke. Og vi går tilbake til starten og lurer om vi burde kunne sett det.

Så hvordan lage en original og samtidig respektfull vri på et av tidenes mysterier?

Et godt forslag er å gjøre som i åerts påskekrim på TV 2. Samle Englands fremste skuespillere, anført av Charles Dance (Tywin Lannister i Game of Thrones!), på den forblåste og utrivelige Soldier Island. De episodene vi har sett virker som en slags blanding av Broadchurch-natur og old school Agatha Christie.

Selv om drapsmetodene avviker noe fra boken, er det flere klassiske metoder her. Giftmord for eksempel. Agatha Christie jobbet tross alt på apotek i sin ungdom og brukte tiden der til å tenke ut intrikate ddrapsmetoder.

And Then There Were None

Avlsutningsvis anbefaler vi en trio Agatha Christie-bøker som er sikre kort i påskekrimsekken:

They Came to Baghdad (1951)
— Til Christie å være er det overraskende at hun skriver thriller, ikke vanlig detektivkrim, men vi synes Midtøsten-koloritten fenger.

The Murder of Roger Ackroyd (1926)
— Klassisk landsbykrim der Poirot må etterforske drapet på en riking. Og en fantastisk avslutning.

The Murder on the Orient Express (1934)
— Det var en gang det å kjøre tog var toppen av overklasseglamour, og legger du til drapet på Mr. Ratchett har du en av Poirots vanskeligste saker.