Påskekrim: The Night Manager på TV 2

En internasjonal våpenhandler, godt betalte elskerinner og en mystisk nattevakt møtes i Kairo, Madrid, Sveits og på Mallorca. TV 2-serien The Night Manager er meget sterk filmatisering av John le Carré-roman.

Denne omtalen er ganske så spoilerfri.

Hvor mange John le Carré-historier er filmatisert eller gjort til TV-serie? Ifølge forfatteren selv er det snart 15 forskjellige historier som er fortalt på lerret eller skjerm, og det har gitt overraskende gode resultater.

Les også: 5 John le Carré-filmatiseringer du må se

Tinker Tailor Soldier Spy var terningkast 6 på både film og serie, The Spy Who Came In From The Cold er en kaldkrig-klassiker, The Constant Gardener er den beste filmen om ond internasjonal farmasøytbransje, og til og med den litt mislikte A Most Wanted Man er egentlig en moderne og skitten, men solid spionfilm.

Hvordan fungerer det når BBC og AMC slår seg sammen om å filmatisere 1993-boken The Night Manager? Meeeeeeget bra, basert på de to tredjedelene vi har sett. Jeg har sett 4 av de 6 episodende som ligger hos BBC, men jeg ser at TV 2 skal vise serien i åtte episoder, så det er mulig jeg her refererer til feil episoder osv.

Uansett, vi må til saken: Hva handler The Night Manager om?
Jonathan Pine er natteresepsjonist på luksuriøse Nefertiti Hotel i Kairo. Utenfor de tunge inngangsdørene spinner den egyptiske revolusjonen opp mot maks intensitet. I kaoset blir vår mann Pine – eks-soldat og litt sjenert type – kjent med Sophie Aleke, godt betalt elskerinne for den brutale egyptiske forretningsmannen Freddie Hamid. Hamid gjør forretninger med våpenhandleren Richard Roper, så når Pine tilfeldigvis ser noen papirer Sophie har lånt/stjålet fra Hamid, ringer nattevakten sin etterretningsvenn på den engelske ambassaden i Kairo.

Night Manager, the: Tom Hiddleston, som nattevakten Jonathan Pine

Dermed havner han fort i magnetfeltet til våpenhandler Roper, og i løpet av de neste episodene er vi i de sveitsiske alpene, London, Madrid og Devon, før handlingen etablerer seg i og rundt Richard Ropers slott av en villa på Mallorca. Vi snakker vaskekte dateline-krim, og det er nydelig satt sammen. Jonathan Pine jobber seg inn mot den innerste sirkelen til Roper, og våpen for hundretalls millioner skal skifte eier. Drama, spionasje, mørke hemmeligheter, skepsis, fare, trusler og internasjonal etterretning er bare noen av ingrediensene mellom sex, misunnelse og forakt.

Night Manager, the

The Night Manager er sydd sammen som en typisk John le Carré-roman, med flere flater som beveger seg over og rundt hverandre, før de sakte kommer sammen til én historie. Historien er likevel grundig oppdatert og strømlinjeformet fra boken, og akkurat slik HBO-aktuelle Bosch med god gevinst er skrudd tyve år frem i tid, tjener The Night Manager på moderniseringen og det litt tydeligere plottet.

Les også: TV 2 viser flunkende ny Agatha Christie-innspilling

Tom Hiddleston og Hugh Laurie er knallgode som nattevakt Jonathan Pine og våpenhandler Richard Roper, men jeg lar meg også rive med av et fargerikt og enormt kompetent ensemble av små og større biroller.

Night Manager, the

Tom Hollander spilte de engelske spionene og fyllikene Guy Burgess og Kim Philby i serien Cambridge Five og The Company, her tar han den tradisjonen videre som Ropers tørste medhjelper Lance Corkoran. Hollander er utsøkt god som den bistre, frekke og munnrappe Corkoran. Olivia Colman stjal showet i første sesong av Broadchurch, her spiller hun en litt mer offensiv rolle som ivrig etterretningsoffiser, også hun har noen scener som løfter serien til nye høyder.

Og så må vi ikke glemme Elizabeth Debicki som Ropers kjæreste Jed. Når hun med sammenbitte tenner sier anklagende “you come into our lives, disrupt our balance. Everybody loves you. Who are you?” til Jonathan Pine, da står tiden stille i TV-verden.  Meget sterkt regissert episode av den danske Oscar-vinneren Susanne Bier.

Det gode skuespillet og den stødige regien hadde dog ikke vært så mye uten et fremoverlent og godt løst manus. Le Carré skriver ofte i overkant komplekst, The Night Manager løser det elegant ved å holde lavt tempo samtidig som nøkkelscener presenteres akkurat tydelig nok. Dette er noe så gammeldags som en vellaget, litt saktebrennende spionthriller, hvor skuespillerne får skinne, historien puste og seeren bade i spenning. Knallbra.

The Night Manager begynner på TV 2 kl 21:40 mandag, og da viser kanalen to episoder hver dag frem til og med torsdag.