PÅSKEKRIM – Topp 5 True Crime gjennom tidene


Dette er en liste vi har ventet lenge på å lage. For etter OP-5-redaksjonens mening finnes det knapt noen bøker vi digger så mye som true crime-bøker i mesterklassen. Her er vår Topp-5 – EVER!

“You couldn´t make that shit up” er en vanlig formulering når man snakker om syke hendelser fra virkeligheten. For la oss si at Mr. Krimforfatter dukket opp på forlaget med ideer som at en blond vestkantgutt gikk rundt på AUF-sommerleir og henrettet ungdommer, eller at terrorister styrte jetfly inn i World Trade Center mens mannen som var på sporet av dem løp opp trappene i samme bygning. Eh, nei, det blir litt mye…

Men virkeligheten kjenner ingen sånne begrensninger. Der kan alt skje. Er det noe listen vår har til felles, er det at disse historiene tøyer grensene for hva mennesker kan gjøre mot hverandre. De aller, aller beste gjør også noe mer. De løfter krim- og dokumentarlitteraturen opp og inn i kunsten.

Hvordan velge ut fem titler? Asbjørn og jeg har lest mye true crime og thrillere fra virkeligheten opp gjennom årene. Dette er nok den krimsjangeren vi har best oversikt over. Her er mye vi kunne valgt ut, la oss kalle dem boblere: Vi kunne tatt med Peter Øvig Knudsens mesterlige to-bindsverk om Blekingegadebanden – de kommunistiske bankranerne fra Danmark, eller Gellert Tamas´ dyptpløyende og spennende skildring av den svenske Lasermannen. Og da har vi ikke engang nevnt alle de kule norske true crime-bøkene fra Dødsranet og utover.

5. James Ellroy: My Dark Places
Den mildt sagt hardkokte amerikaneren James Ellroy har lenge vært en av redaksjonens favoritter, med mesterverk som American Tabloid, L.A. Confidential og The Black Dahlia på samvittigheten. Likevel kommer ingen av dem opp mot denne, målt i generell darkness. Bare i Amerika kunne den beste krimforfatteren ha opplevd at moren ble drept av en ukjent morder, og i selvbiografien bestemmer Ellroy seg for å løse saken en gang for alle. Legg til at han åpent forteller om sitt eget fucka liv og seksuelle fantasier om moren – og du har noe av det mørkeste som noensinne er satt på trykk.

Les også: Er det bare vi som digger filmversjonen av L.A. Confidential?

4. Richard Lloyd Parry: People Who Eat Darkness
Asbjørn har lenge reklamert for denne, og først nylig fikk jeg sjekket den ut. Og for en creepy historie dette er! Fortellingen kretser rundt Lucie Blackman, en britisk jente som forsvant i Tokyo sommeren 2000. Blackman hadde jobbet som “hostess” på en shady japansk nattklubb, men hva betydde egentlig det? Samtidig er dette en mye større fortelling – om misogyni, om Japan, om spillet mellom pårørende og media, om den mildt sagt creepy typen som blir arrestert og stilt for retten. Varmt anbefalt.

Les også: Grusom drapshistorie fra Japan

3. Lawrence Wright: The Looming Tower
OP-5-redaksjonen har sikkert lest et hundretalls bøker om 11.september og “war on terror” til sammen, men ingen bøker når opp til The Looming Tower i spenning og fortellermessig drive. Dette er den store fortellingen om 11.september og kreftene som skapte terroraksjonen. Vi begynner på 40-tallet, når den fremmedgjorte egypteren Sayyid Qutb studerer i USA og utvikler hatet mot Vesten. Vi fortsetter med innsiktsfulle portretter av Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri og al-Qaidas tidlige historie, før vi flytter oss til USA, der den forfyllede levemannen og FBI-agenten John O´Neill kommer på sporet av dem. Det er vel unødvendig å si at historie deres kommer til å krysse hverandre på skjebnesvangert vis 11.september. For O´Neill hadde akkurat fått ny jobb. Som sikkerhetssjef i World Trade Center! You couldn´t make…ja, du skjønner.

Les også: Den beste boken om 11.september

2. Truman Capote: In Cold Blood
In Cold Blood var en banebrytende bok på så mange måter. Truman Capote, eksentrisk homofil og definisjonen på en selvbevisst NYC-forfatter, reiser ut av komfortsonen og inn i small town Amerikas dypeste mørke i Kansas. Med seg har han vennen og forfatterkollegaen Harper Lee (hun som skrev klassikeren To Kill a Mockingbird). Men Capotes bok handler ikke om dette, den handler om drapet på Herbert Clutter, kona og to av barna i Holcomb, Kansas. Men aller mest handler boken om gjerningsmennene Richard “Dick” Hickock og Perry Smith. Capotes empatiske skildring av halvt indianske Perry Smith er rett og slett ufattelig gripende. Det er i denne boken dokumentarkrim tar skrittet inn i den høye litteraturens verden. Rett og slett sinnsykt velskrevet og rystende. Fortellingen om drapet har blitt filmet flere ganger, siste gang i den biografiske filmen Capote (2005), som også forteller historien om boken og innbrakte Philip Seymour Hoffman en Oscar for rollen som Truman Capote.

1. Norman Mailer: The Executioner´s Song
Med respekt for alle de andre true crime-bøkene – plass 1 og 2 på denne listen står i særklasse. Selv om Capotes mesterverk er kortere og mer formfullendt enn Mailers 1000 siders magnum epos, holder jeg The Executioner´s Song enda høyere. Empatien med sine gjerningsmenn og fantastiske portretter av rurale Amerika har bøkene til felles, men jeg synes Mailers bok har den sinnsyke kjærlighetshistorien som Capote mangler. Boken kretser rundt Gary Mark Gilmore, en fengselsfugl som løslates etter halve livet bak murene og begynner et nytt liv i Utah. Han blir tatt vel i mot av slektninger som tilbyr ham jobb og et sted å bo. Så dukker den promiskuøse 19 år gamle tobarnsmoren Nicole opp. Det kan umulig gå bra. Og Gilmores reise til death row er noe av det sterkeste jeg har lest på mange år. Highfive for at boken endelig utkommer på norsk denne våren – Les! Les! Les!

Les også: The Executioner’s Song: Tidenes true crime

Der har dere litt påskekrim å kose dere med, sier nå vi. Noen som synes vi har glemt noe da? Meld fra under!