Påskekrim: 15 tips på norsk

Vi anbefaler 15 romaner til påskekrim. Alle bøkene er tilgjengelig på norsk.

Har du begynt å planlegge påskeferie? Her er våre tips til topp underholdning på fjellet, i byen, på stranden eller hvor du måtte tilbringe denne deilige høytiden.

Renee Knight – Avslørt
— Av og til bør familiehemmeligheter få ligge i fred. Dokumentarfilmskaper Catherine Ravenscraft oppdager at krimboken hun leser handler om henne selv, nærmere bestemt en dramatisk, ubehagelig og dødelig hendelse tyve år bak i tid. Og hvordan havnet egentlig boken på nattbordet hennes?

Peter Swanson – De som fortjener det
— Ted er på vei hjem fra forretningstur når han treffer Lily Kintner, en rødhåret forfatterdatter med flagrende gevanter og fortryllende utseende. Etter noen drinker avtaler de at Lily skal drepe Teds utro kone Miranda. Dét er en dårlig idé, som heldigvis blir til en knakende spennende bok. Peter Swanson skriver fengende, og gir oss sidevendere som en ung Harlan Coben.

Michael Connelly – Betongblondinnen
— Michael Connelly er i vinden, selv om LAPD-detektiv Harry Bosch nærmer seg pensjonsalderen. Betongblondinnen er en av bøkene den nye TV-serien Bosch er basert på, og kanskje Connellys aller beste. Los Angeles-krim fra øverste hylle.

Lars Lenth – Brødrene Vega
— Fiskeoppdrett. Bærum-millionærer. Miljøterrorister. En brødretrio som mener den beste naturen er kneblet natur. Brødrene Vega er full av folk med lyssky motiver, og Lars Lenth knytter dem sammen på hysterisk morsomt vis. Tenk en blanding av The Simpsons-karakterer og Pulp Fiction, lagt til et oppdrettsanlegg i Nord-Norge.

Arild Rein – Stavangertrilogien
— Bekmørk vestlandsk humor møter mislykkede kriminelle, alt i skyggen av den statusjagende oljebyen Stavanger. For fans av Ragnar Hovland og Knut Nærum.

Karin Fossum – Carmen Zita og døden
— Mens mange snakker om Gone Girl som et nytt fenomen i thrillerbransjen, er Karin Fossum fremdeles en av verdens beste på dyptpløyende psykologiske granskninger av karakterer. Fossums portrett av den selvopptatte moren Carmen ZIta i denne Konrad Sejer-boken er hjerteskjærende og rystende godt.

Clare Mackintosh – Jeg lar deg gå
— En mors verste mareritt inntreffer når en fem år gammel gutt blir påkjørt i et øyeblikks uaktsomhet fra mamma Jenna. Men hva skjedde egentlig før påkjørselen? Clare Mackintosh bygger tålmodig opp I Let You Go til å bli både psykologisk thriller, familietragedie, landsbydrama og politikrim.

A.S.A. Harrison – Dødelig taushet
— Et fraskilt ektepar forteller sin historie om bruddet. Hun sier hun har drept noen, men hvem har hun drept? Gone Girl møter Scener fra et ekteskap.

Emma Healey – Elisabeth er borte
— Alzheimer-rammede Maud leter etter venninnen Elizabeth, men den private etterforskningen tar sin tid. Den underligste og mest rørende krimboken på lenge, full av humor og overraskelser.

William Landay – Til Jacobs forsvar
— En statsadvokat kjemper med nebb og klør for å forsvare sønnen, som er tiltalt for å ha drept en medelev. Men hva er det egentlig Jacob skjuler? Intens thriller fra den amerikanske forstaden, spennende til siste setning. Til Jacobs forsvar må da snart bli filmatisert?

Paula Hawkins – Piken på toget
— Rachel har mistet jobben på grunn av drikking, men pendler fremdeles til London for å late som hun jobber. Plutselig en dag ser hun noe rart i et av husene hun alltid stirrer inn i på morgentogturen,  derfra sjangler krimplottet inn i Rachels forfyllede verden. Filmatiseringen er i boks, premiere til høsten med Emily Blunt i hovedrollen.

Jens Lapidus – Sthlm Delete
— Forfatteren bak Stockholm Noir-trilogien er på bok nummer to om Emelie og Teddy. Hun: strebersk advokat, han: eks-kriminell fra Balkan. Sammen kaster de seg over en innviklet drapssak hvor den tiltalte ligger i koma. Den svenske forsvarsadvokaten og forfatteren Lapidus er i toppform i 2016.

Norman Mailer – Bøddelens sang
— En av tidenes best fortalte krimhistorier, den sanne historien om Gary Gilmore. Gilmore ble dømt til døden Utah, og saksøkte staten for at de skulle gjennomføre straffen. Hvordan gikk det, tror du?

Jan H. Jensen – Snuff
— En glemt norsk klassiker, om en lurvete privatdetektiv som graver i porno- og hallikbransjen. Kioskroman, pulp fiction, Oslo Noir, her får du alt samlet mellom to slitte permer.

Margie Orford – Pappas pike
— Cape Town er en av verdens fineste byer, men også et farlig sted. Når en liten jente forsvinner etter ballettimen, blir pappa og politikaptein Faizal Riedwann fort mistenkt. Da blir det en sak for den gravende journalisten Dr. Clare Hart.