Peaky Blinders s03e06: Blodbad i Birmingham

24 timer komplett galskap i Birmingham.  Peaky Blinders peaker i sesongfinalen.

Etter en sedvanlig kort sesong
er sjette episode sesongfinale hos Birmingham-kjeltringene i Peaky Blinders. Jeg fikk først sett episoden nå, så her kommer oppsummeringen av galskapen. Jeg holder meg som vanlig til fem punkter, ellers hadde jeg blitt sittende til langt etter EM med analyse.

Peaky Blinders s03e01 – Bøllene fra Birmingham
Peaky Blinders s03e02 – Russerne kommer
Peaky Blinders s03e03 – Sigøynerblod i årene
Peaky Blinders s03e05 – Alfie stjeler showet

1 — Father Hughes er ubetalelig, for en nesegrust kjip åpning når han melder sin ankomst til barnehjemmet. Det gir gjenklang til Pollys trusler mot Tommy i episode 5, om at han for Guds skyld ikke måtte drepe presten. Når han så kidnapper Charlie (for en kvalmende ubehagelig scene) skjønner man at han må ryke. Pluss i margen for at Charlie overlever, tror ikke jeg hadde orket å se mer av serien om han hadde blitt utsatt for noe i det rommet. Da hadde det blitt helt Game of Thrones-dystopisk.

2 — Scenen da Tommy Shelby går i kjelleren (før han bokstavelig talt går i kjelleren for å hente diamentene og egget), og anklager all familie og slekt for å være plaprete tystere er en favoritt. Tommy er forlatt, ensom, paranoid og nesten ødelagt. Men bare nesten.

3 — Det slår uansett ikke scenen da Tommy konfronterer Alfie Solomon, og Alfie gir han en spyttende monolog tilbake om at den som lever ved sverdet dør ved sverdet. Tom Hardy, mine damer og herrer! Er Alfie beste birolle i serie siste årene? Pluss også til Cillian Murphy, som er med og spille ut scenen på villeste vis som en desperat Tommy Shelby. Når det gjelder skuespillere må vi også nevne Helen McCrory som Polly Shelby, hun får vist frem alle sine kvaliteter i sesongfinalen.

4 — Jeg synes selve avslutningen med familien som blir arrestert er litt vel konstruert, men den avrunder sesongen på fint vis. For du husker sikkert at sesongen åpnet med at alle kom til godset og bryllupet? Slik sett skaper massearrestasjonen en fin avslutning på familiens forhold til rikdommen og velstanden de egentlig ikke helt kler. MEN jeg synes selve klimakset med Michael som finner Charlie, Tommy som graver i gjørmen, John og Arthur som sprenger toget, telefonen som kommer for sent, Michael som dreper Father Hughes, Charlie som smilende leker i rommet, Tommy som finner diamantene og Fabergé-egget osv er helt latterlig bra laget. Klippemessig er det over alt annet jeg har sett på TV i år.

5 — Til sist må det nevne at episoden var ganske fri for den vanlige pumpende rockemusikken som gir serien ekstra særpreg? Bortsett fra dubversjonen av «Red Right Hand» i starten og noe Radiohead på slutten hørte jeg knapt verken Nick Cave, Arctic Monkeys eller de andre gjengangerne.

Litt mye frem og tilbake i siste sekvens?