Peaky Blinders S04E01: 5 favorittøyeblikk

Hva!? Har Tommy Shelby blitt respektabel borger med professorbriller og filosoferende blikk? Langt fra. Vi kårer fem favorittøyeblikk fra sesongstarten.

Trenger vi å si at dette er spoilersterk artikkel? I tilfelle du ikke har skjønt det: spoilervarsel! Og så lurer du på hvem som viser Peaky Blinders her hjemme? TV 2 Sumo/C More fra og med fredag 17. november. 

Tommy Shelby er for fjerde gang klar for å kjempe i Birminghams gjørmete gangstergater. Som vi husker fra forrige sesongavslutning sendte han hele familien rett i fengsel. Når vi møter dem igjen er de klar for galgen alle som én, men Tommy redder dem selvsagt unna i siste liten. Det hjelper med litt god gammeldags utpressing via Winston Churchill og rojale referanser.

Se trailer for den nye sesongen av Peaky Blinders

Familien lever hver for seg uten voldsomt mye kontakt med omverden, og Tommy koser seg med sex og drinker og tilbakelent highlife. Det varer dog ikke lenge. Først krangler han litt med en fagforeningsdame, men så kommer det blodige alvoret. Luca Changretta kommer for å hevne familien, og serverer hele familien en sort hånd. Tommy innser raskt at de må samles for å stå mot den italienskamerikanske trusselen, men før han rekker å get the band back together blir John og Michael overfalt og skutt av velkledde italienere.

Hva skal man si? Det er en sterk episode, med høyt tempo og haugevis med detaljer som peker i forskjellige retninger. Her er fem høydepunkter fra Shelby-familiens comeback:

1. Tommy Shelby har – som vanlig – overvekten av de mest slående replikkene. En tidlig favoritt kommer i møtet med hun fremoverlente, morsomme fagforeningsdamen (sorry, noterte ikke navnet, legger meg flat og lover at jeg ikke overså henne fordi hun er kvinne), som appellerer til Tommys fortid som skoløs fattiggutt. Vil ikke bedre lønn for damer føre til at mødre kan kjøpe sko til sine fattige barn? Cillian Murphy setter sitt kjøligste blikk i henne og sier «and barefoot I grew up mean». Vi er i gang!

2. Arthur Shelby bor på landet, driver med kortreiste egg og får ikke en gang lov å ha pistol i huset eller røyke sigar foran ungen. Linda Shelby er sjefen i huset, og det er sannsynligvis like greit. Det virker nemlig nesten som han blir sirkushest som lukter manesjen når italienerne melder sin ankomst via julekort. Dermed får Arthur sin første replikklassiker for sesong 4 , når søsteren Ada ber ham klemme henne med masse følelser for at Linda skal tro det er familiegreier. «I am emotional. I just dont know what fucking emotion I feel» sier Arthur skjelvende så Peaky Blinders-gåsehuden brer seg utover kroppen.

3. Grensekontrollscenen da Luca og gjengen kommer med Amerika-båten til England? For en nydelig liten passiar da Luca Changretta peker på passet og sier han er amerikaner. Ikke en gang Sylvi Listhaug og en topptrent Espen Teigen på dunderhonning kunne stoppet de italienske leiemorderne fra å valse over grensen.

4. Kjøkkenscenen på godset til Tommy Shelby? Milde måne for en perfekt utfoldelse av et miniplott. Handlingen fra Tommy ser den sorte hånden via tidspunktmaset fra kjøkkenet og øyeblikket da han setter kjøttkroken i den italienske bartekjekkasen kunne i seg selv utgjort en liten spillefilm, men Peaky Blinders svir det av som noen scener i åpningsepisoden. Mellom thriller-elementene rekker også Tommy å lire av seg en replikkinnertier da den slaktende kokken nølende foreslår å ikke håndhilse siden «my hand has blood». Tommy nøler ikke et sekund med å si «mine too» og trykker hardt den livredde kokkens blodige hånd. Jeg vil gjerne trykke hånden til geniet i manusrommet som kom opp med scenen.

5. Avslutningen er knallhard, litt overraskende, og starten på noe blodig og rabiat. Overlever Michael? Det så ikke ut som han ble truffet like hardt som John. Hvordan reagerer Esme? Går italienerne videre inn i huset, etter barna? Det ble hintet til det tidligere i episoden, at de hensynsløse mafiafolkene ikke går av veien for litt barnedrap i hevnens navn. Det er uansett en perfekt set-up for resten av sesongen. Nå kjører vi!

Joe Cole (John Shelby) in series four of Peaky Blinders (BBC TWO) – EPISODE ONE
Photographer: Robert Viglasky | © Caryn Mandabach Productions Ltd 2017
Production credit: A Caryn Mandabach and Tiger Aspect Production