PILOT: Harry Bosch er endelig i gang med TV-serie

bosch_titus3
Titus Welliver har fått rollen som Harry Bosch, og Marlo fra The Wire står ved hans side når Amazon Originals serverer pilot om L.A.-detektiven. Funker Bosch? Blir det full sesong? Det bestemmer du og jeg.

Forrige uke lanserte Amazon Originals ti pilotepisoder av forskjellige serier. Selv om det var flere spennende ting der, blant annet en serie som heter Mozart In The Jungle (“Sex, drugs — and classical music — see what happens behind the curtains at the symphony”, må sees) og The Rebels (om et fiktivt NFL-lag, må sees) handler alt om Bosch.

Bosch er det første forsøket på å lage TV-serie av Michael Connellys beinharde, smarte og handlekraftige detektiv Harry Bosch. Her i redaksjonen har vi fulgt ham siden vi oppdaget Black Echo (1992), en av mine favorittbøker noensinne.

Les også: OP-5 intervjuer Michael Connelly

Uansett, Bosch er nå tilgjengeligAmazon Originals , og der skal brukerne stemme frem sine favoritter. Jeg har allerede smelt til med 5 av 5, og det er ikke bare fordi jeg så intenst vil at det skal bli en full sesong, men fordi det er en rivende god pilot. Her er noen tanker:

— Titus Welliver er perfekt som Harry Bosch. Altså: PERFEKT. Han klarer å få frem hardheten i Harry, den arrogante I-don’t-give-a-fuck holdningen som gjør ham elsket av lesere og forhatt av mange kolleger i LAPD. Men dét er det mange skuespillere som kan få til, Welliver klarer via subtilt spill og enkle detaljer å få frem den tenkende Harry, den karakteren vi kjenner fra bøkene. Han sier ikke så mye, men de små blikkene og bevegelsene i ansiktet gjør at vi ser hva som skjer bak den bryske pannen hans. VI får i hvert fall et inntrykk av hva han tenker, for Bosch er jo en gåte. Og når han hører på jazz, ser utover byens nightline fra huset sitt i Woodrow Wilson Drive, og lar dagens opplevelser synke inn, da er denne helt piloten på sitt aller beste for oss fans. Meget sterkt.

Les også: Hvem skal spille Bosch? En svenske har svaret!

— Videre er Jamie Hector, kjent som Marlo fra The Wire, god som Jerry Edgar. Smooth dandy-stil i klærne, familiefar på si, rå detektiv på jobb. Amy Aquino er rå når hun – som sjefen til Harry – kommer opp på taket til LAPD-bygningen og bommer siggen til Harry, og forklarer ham skriften på veggen. Og mer The Wire! Lance Reddick aka Cedric Daniels fra Baltimore tar rollen som Irvin Irving, og hans lille innhopp gir Harry passe motstand.

PS: nå kommer det spoilers om du ikke kjenner historien om Bosch.

— Men så dukker jo selveste Scott Wilson opp! Skjeggedoktoren oppe i Hollywood-åsen spilte hovedrollen i In Cold Blood (1967), og gjorde seg da til legende i krimverden. Han er perfekt som den pensjonerte doktoren som rapporterer at hunden hans har funnet et menneskebein oppe i åsen bak huset sitt.

— Plotmessig synes jeg Bosch også leverer, det veksles fint mellom rettssaken mot Harry for å ha skutt en mistenkt og den bisarre saken med bein som blir funnet i åsen. I tillegg har vi en blondinne som har tatt livet av seg, og Harrys forhold til alle kvinnene rundt seg. Enten det er eksen, politikollegaen eller den iskalde statsadvokaten Honey “Money” Chandler.

— Los Angeles fremstilles på en rolig, old school krimmåte, her er vi så langt unna kjapp The Shield-aktig klipping som det går an, og det minner mer om en slick versjon av L.A. Confidential enn et forsøk på å konkurrere med moderne fiksfakserier. Godt håndverk, rett og slett.

Hva synes du, sjekket pilotepisoden? Kjør på i kommentarfeltet, men husk også å stemme på Amazon Originals.