I helgen har Pionér premiere. Oljedrama! Hennie i baris! Han ene tvillingen fra Warlocks! Er dette verdt å bruke tiden på når du skal kjøpe kinobillett?
Denne helgen har den norske filmen Pionér premiere. Kombinasjonen oljethriller, Aksel Hennie og Insomnia-regissør Erik Skjoldbjærg borger for stor interesse, publikumssuksess og enorme mengder mediaomtale. Vi så filmen tidligere i uken, her er noen tanker om Pionér.
— Plottet er enkelt og tydelig. En gjeng kjekkaser/dykkere skal ned til 500 meter for å sveise sammen noen oljeledninger som kommer til å åpne slusene for det norske oljeeventyret. Onde byråkrater og amerikanske forretningsmenn er mildt sagt enormt interessert i at denne operasjonen skal funke, slik at vi alle kan bade i en pengebinge Onkel Skrue hadde blitt hummerrød av misunnelse av. Brødrene Petter (Aksel Hennie) og Knut (André Eriksen, han ene tvillingen fra rapgruppen Warlocks. Time is short and flies fast!) er med på teamet, men Knut dør etter en ulykke nede på bunnen. Eller var det ulykke? Hva skjedde eeeeeeegentlig? Ble de kompetente dykkerne ofret på kapitalens alter av Oljedirektoratet? Fyr opp popcornet og snurr thriller!
Les også: Hodejegerne, halvannet år etter
— Rett på sak: Pionér er i stor grad Aksel Hennies film.I sitt eget hode har nok Aksel Hennie alltid vært Norges største skuespiller, og nå slår de enorme ambisjonene og selvtilliten hans ut i full blomst på lerretet. Hennie er ikke noen avansert skuespiller (#ingendiss), men stjeler scenene med sitt tydelige, enkle og effektive spill. Enten det er med karikert 70-talls dongerijakke, i baris i garderoben, eller med en stor dykkerklokke rundt hodet. Vi så antydninger til det i Hodejegerne og Max Manus, men det virker som Hollywood-boosten Hennie nå får via sine første internasjonale roller gir ham enda mer energi på lerretet. Eller kanskje det er den provinsielle nordmannen i meg som leser mer selvtillit inn i Hennies innsats nå som han gjør suksess i utlandet, hehe.
— …men Pionér er også Erik Skjoldbjærgs film. Jeg vet det var delte meninger om NOKAS, men personlig elsket jeg det direkte filmspråket, den kjipe, heseblesende og paranoide stemningen, og følelsen av at absolutt alt kan gå til helvete når som helst. Slik er det også i Pionér. Hva er hallusinasjoner, hva er virkelighet, hvorfor himler Aksel Hennie ufrivillig med øynene, og hvem er det egentlig som er ute etter å fucke nordsjødykkerne så hardt? Skjoldbjærg bringer oss tett på dramaet, og det funker. Også et stort pluss i boken for å holde filmen rimelig kort og lite dvelende. 1 time og 40 minutter er perfekt.
Les også: vår mest leste sak, “Hårsår Hennie”. Få med deg svarene til Hennie i kommentarfeltet
— Det som derimot blir mer karikert og trekker Pionér litt ned, er de sjablongaktige amerikanerne. Dykkeren Mike (Wes Bentley) har en åpenbar skurkeagenda, eller mer bestemt: han har blitt fortalt av regissør at han skal være den kjipe konkurrenten til Petter/Hennie, men det virker ikke som han tror helt på det selv. Samme med prosjektleder Ferris, som begynner som en fin karakter, men blir mer todimensjonal enn en Didrik Solli-Tangen-plakat på en SunKost-butikk.
— Ane Dahl-Torp er også en kul karakter som den bleke, grå 70-talls byråkratmusen hun skal være, men forsvinner fort ut på sidelinjen. Det er også litt komisk å se en dramatisk båtjakt på Store Lungegårdsvann i Bergen. Greit nok at Petter/Hennie blir litt koko av all dykkingen, men at Store Lungegårdsvann med Fjellsiden i bakgrunnen liksom skal være sjøen utenfor Kårstø (eller hvor det er)? Til og med hallusinasjoner må respektere bergensk bygeografi.
— Bonus for fet musikk fra Air! Kjølig, fransk elektronika passer fint som soundtrack til det norske oljeeventyret, viser det seg. De sender oss tilbake til brytningen mellom 70- og 80-tallet på beste vis.
— Er Pionér verdt å se? Så absolutt. Det er ingen umiddelbar thrillerklassiker, men er en vellaget, underholdende og ganske så spennende film som kler det store lerretet bra. Hennie er god, regien er tett og fin, og filmen gir meg dårlig samvittighet for at jeg ikke kan mer om den norske oljehistorien. Mission accomplished.
Hva synes du om Pionér? Fortell oss i kommentarfeltet.