Poliziottesco: vi anbefaler hard italiensk krim

Kjeder du deg litt i det triste sommerværet? Da er det bare å drømme seg bort til Milans gater, hvor klubbene er frekke og gangsterne knallharde. Vi anbefaler poliziottesco fra Italia.

Jeg skjønner ikke hvorfor folk klager på at Jo Nesbø selger for mye, eller at at moderne krim tar for mye plass i bokhyllene. Det er jo bare å selv oppsøke spennende alternativer? Jeg har selv blitt avhengig av det lille engelske selskapet Arrow Films, som finner frem og restaurerer skjulte krimperler fra filmhistorien.

milanocalibro7

Slik ble jeg nylig kjent med den italienske gangsterfilmen Milano Calibro 9. Det er en knallhard, voldelig og karikert historie fra 60-tallets Milan (filmen er fra 1972), hvor den nylig løslatte fengselsfuglen Ugo Piazza prøver å overbevise den lokale mafiakongen The Americano om at han ikke har stjelt 300.000 dollar fra ham.

milanocalibro1

Milano Calibro 9 er regissert av Fernando Di Leo, en stjerne blant kjennerne. Han regnes som kongen av poliziesco, den italienske krimfilmsjangeren som tok inspirasjon fra Bullit og Dirty Harry og laget sin egen lokale vri på polititemaet. På 60-tallet var gjerne italiensk byliv fremstilt romantisk og nostalgisk i media, men i de industrialiserte byene i nord (Genova, Torino, Milan) var virkeligheten at gatevold og hard kriminalitet var på full fremmarsj.

milanocalibro4

Slik blir Milano Calibro 9 – til tross for sin karikerte stil – en hardtslående blanding av rapport fra gaten og fiksjon med inspirasjon fra USA. Kombinér dette med et heftig lydspor av italiensk progrock, skuespillere med både frekk motebart og steinansikt, og en regissør som tidligere skrev manus for Sergio Leone, og du har allerede glemt sutringen om at moderne krim er formularisk.

Du får bokstavelig talt en bonus med på kjøpet, for bonusmaterialet på Blu-ray/DVD-utgaven av Milano Calibro 9 er et halvt dusin dokumentarer om sjangeren, filmen og regissøren.

milanocalibro3

Milano Calibro 9 er ikke tilgjengelig på streaming, men Platekompaniet selger den til 299 for en kombinert DVD/Blu-ray-utgave. Eventuelt kan du besøke hjemmesiden til Arrow, de har mye snadder av både nytt og gammelt i nettbutikken sin. Du svir kjapt av en tusenlapp der om du er filmnerd.

For enda mer italiensk krimunderholdning: sjekk disse italienske godbitene på HBO:

Gomorrah (2014)
— Mafiaserie som følger opp boken og filmen med samme navn. Om en families harde hverdag med å holde på tronen i Napoli. Les mer om mafia, familiedrama og en bortskjemt fyr i joggedress.

1992 (2015)
– Politisk drama fra Roma, Milan og andre steder i Italia, om myndighetenes forsøk på å knuse korrupsjon i 1992. House of Cards møter tredjesesongen av The Wire i Italia, med britpop som soundtrack. Les mer om mektige herrer og blodtørstige jyplinger.

Men vent litt! Vi har enda en anbefaling til deg, litt kriminell pulp fiction fra 60-tallet. Vi må jo nevne mannen som skrev romanen som ble til Milano Calibro 9.

“Scerbanenco er regnet som mesteren, faren av italiensk noir. En stor mester, med stor M.” Slik omtales Giorgio Scerbanenco, forfatteren av Milano Calibro 9, av italienske krimfans. Den Ukraina-fødte, kommunisthatende skribenten brukte 60-tallet på å etablere seg som en av Italias fremste krimforfattere, men har aldri fått den internasjonale anerkjennelsen han fortjener. Scerbanencos A Private Venus er en av få bøker som er oversatt til engelsk, og det er en dyster fortelling om drap, alkoholisme og vonde familieforhold.

Samtidig er boken så økonomisk, punchline-fengende og poetisk skrevet at det lyser kvalitet og spenning av hver eneste setning. Som hans briljante beskrivelse av Milan, hjembyen alle Scerbanencos romaner er lagt til: “Even in Milan, the sun rises every now and then.”