Romanzo Criminale: skjult serieskatt

Tre kamerater, én by. Romanzo Criminale er historien om Roma-mafia.
Rom ble ikke bygget på en dag,
men det hindrer ikke tre italienske kompiser fra å forsøke å bygge mafia i Roma på så kort tid som mulig.

Året er 1977, og kulissene er bakgater i Italias hovedstad. Politiet jager unge kommunister, fascister raner banker, og alle lurer på hvem som har kidnappet tidligere statsminister Aldo Moro.

I denne mørke mulighetenes tid forsøker kompisene Libano – aggressiv og stormannsgal, Freddo – ambisiøs og lavmælt, og Dandi – velkledd og glad i prostituerte, å gjøre det ingen har gjort før: ta kontroll på hele narkomarkedet i Roma. De vil gi hovedstaden en mafia etter modell fra Napoli og Sicilia.

Romanzo Criminale fra 2007 er tilsynelatende en ganske så typisk mafiaserie. Bandene kriger, gangsterne forelsker seg i feil damer, volden vaker rett under overflaten, kokainen snør ned over klubblokalet, og forholdet til politiet er hatefullt og sort-hvitt. Likevel er de to sesongene av serien både interessante og underholdende. De skildrer et Roma i skyggen av politisk kaos, gammeldags terrorfrykt og få utsikter til fremgang og lykke. Fremgangen må man fikse selv, men lykke er uansett ikke i premiepotten.

romanzocriminale3

Akkurat som 1992 – som er lagt til tittelåret – fungerer Romanzo Criminale strålende som et periodedrama fra 70-tallet. Fiender drepes til lyden av disco, skjortekragene er i overkant brede, håndlagde sko skinner blankt, og de italienske bilene er komiske små som i en Peter Sellers-film.

Italienerne har levert sterkt påden internasjonale TV-scenen de siste årene, både Gomorrah og 1992 var gode serier om politikk, mafia og gatekrim, så for de av oss som liker å bla litt dypere i arkivene er Romanzo Criminale som å finne en glemt skatt.

romanzocriminale5

I Italia er derimot Romanzo Criminale alt annet en glemt, serien er nemlig basert på en braksuksess av en roman. Giancarlo De Cataldo var 46 år og jobbet som tingrettsdommer i Roma da han for alvor slo gjennom med Romanzo Criminale i 2002. Romanen om de tre barndomsvennene som blir mafiasjefer ble en storselger i Italia, og ble til én film og to sesonger TV-serie.

De Cataldo var etter sigende selv den første til å bruke uttrykket Mediterranean Noir om italienske krimforfattere, men kvir seg selv for å kalle bøkene sine noe lignende. “La oss ha mer Dickens og Dostojevskij og mindre Agatha Christie og John Dickson Carr” sier De Cataldo om egen skrivestil.

Romanzo Criminale er tilgjengelig i engelsk oversettelse. Sjekk også den italienske krimsamlingen Crimini, hvor De Cataldo var redaktør.

Hvordan får du sett Romanzo Criminale? Platekompaniet selger Arrow Films-utgaven for 299 kroner. De tar samme pris for sesong 2. Dersom du driver en TV-kanal eller strømmetjeneste, må du gjerne bruke noen kroner på å kjøpe rettighetene til serien.

romanzocriminale4