Vi må snakke om Kevin

Disse to guttene heter Robin og Christian. De var fem og syv år gamle da svensk politi bestemte seg for at de hadde drept fireåringen Kevin. En av tidenes skandinaviske politiskandaler brettes ut på NRK i kveld kl 21:30, da begynner dokumentaren Saken Kevin.

Les gjerne også 6er-anmeldelsen min i Aftenposten:
– Hvordan kunne svensk politi utpeke Robin (5) og Christian (7) som mordere? Terningkast 6

Det må sies: Den tre timer lange dokumentaren Saken Kevin er den beste og verste dokumentaren du kan se om hvor galt politiet kan trå. Best fordi SVT og gravejournalist Dan Josefsson har fått brødrene, som politiet fikk til å «tilstå», til å snakke for første gang, samtidig som de har tilgang på både videoopptak av forhørene og de har fått intervjuer med sjefsetterforskeren, Rolf Sandberg.

Oppdatert! Nå er alle episodene av Saken Kevin på NRK.no

Disse opptakene klippes sammen med nye intervjuer, sober historiefortelling, minimalt fokus på drapsdetaljer, og en grundig gjennomgang av etterforskningen. Mesteparten av etterforskningen ble hemmeligstemplet med henvisning til gjerningsmennenes alder, så hverken media eller andre har hatt muligheten til å gå politiets arbeid i sømmene. Før nå.

Saken Kevin er det verste du kan se fordi det er regelrett vondt å se hvordan svensk politi går frem når de to barna begynner å snakke til foreldrene om at de har sett hva som skjedde da 4-åringen Kevin blir funnet ved vannet ved Kyrkviken, kvelt av en pinne. Det er sjokkerende å se hvordan de ulovlig telefonovervåker 13 år gamle gutter, og hårreisende hvordan de bruker den nå diskrediterte minneeksperten og professoren Sven Åke Christianson som konsulent når de skal få guttene til å fortelle «hva som skjedde».

Og verre blir det når guttene blir forhørt i 31 timer, og storebror Christian til slutt blir forhørt nesten 5 timer alene av politimenn som lover han at han skal få treffe mammaen sin bare han sier hva som eeeeeegentlig skjedde. Om du, som de fleste, tenkte at politiavhørene av Brandon Dassey i Making a Murderer var uetiske og ubehagelige, men bare kunne skjedd i USA eller andre land, kommer du til å få det skandinaviske sosialdemokratiet som en murvegg i kroppen i løpet av tre timer med Saken Kevin.

Saken Kevin har vakt stor oppstandelse i Sverige i vår. Sjefsetterforsker Rolf Sandberg har blitt kritisert og hetset, men han står hardnakket på at dokumentaren er hardt vinklet og ikke tar høyde for det politiet visste da de forhørte de to guttene. Se selv, selv om det ubehagelig.

NRK kl 21:30 i kveld.