Salme ved reisens slutt

Etter bøker om seriemordere og nazielskerinner, drar spenningsmester Erik Larson til sjøs. Dead Wake er en vaskekte thriller om da RMS Lusitania forliste i 1915.

Den amerikanske forfatteren Erik Larson er kanskje ikke et kjent navn blant store lesende skarer i Norge, men amerikaneren har bygget seg et stort publikum i hjemlandet. Og ikke uten grunn: Larson er kanskje verdens fremste forfatter i sjangeren «thriller fra virkeligheten».

Bøkene hans – og vi har tidligere anbefalt In the Garden of Beasts (om amerikanske diplomater og deres fruer i Berlin under andre verdenskrig) og Devil in the White City (som også er utgitt på norsk) her – er skrevet som romaner. Uten at han går på akkord med sannheten. Det er jommen dyktig gjort. Larsons bøker er trykket i millioner av eksemplarer. Ikke uten grunn jobber toppfolk som Leonardo Di Caprio og Tom Hanks med å filmatisere bøkene hans.

Les også: Larsons gale verden – The Devil In The White City

Nylig plukket vi opp Larsons siste bok Dead Wake, som handler om den luksuriøse amerikabåten RMS Lusitanias siste reise i 1915. Som de tidligere verkene hans er det en deilig sidevender av en bok. Hvor ligger hemmeligheten?

Kanskje i hvor detaljrikt Larson beskriver passasjerer og mannskaper, deres eiendeler og personlighet, og båten de reiser med. Vi vet at noe fryktelig kommer til å skje, men vi aner ikke hvem som kommer til å dø eller overleve.

Les også: Dansk kapringsdrama med han fra Borgen og Game of Thrones

Samtidig er Dead Wake et storpolitisk drama, hvor vi følger den amerikanske presidenten Woodrow Wilson og hans kvaler med landets nøytralitetspolitikk under første verdenskrig. I tillegg er det en litt nerdete bok om ubåter. I vår tid er det lett å få inntrykk av at terror mot sivile er et nytt fenomen, men Larson minner oss på hvor nådeløs den tyske ubåtkrigen var. Hendelsene rundt RMS Lusitania var en grunn til at USA senere gikk inn i krigen.

Ubåtjakt, storpolitikk og forlis i samme bok, altså. Dead Wake viser nok en gang hvilken mester Erik Larson er når virkeligheten skal skrives som thriller.

Les også: Captain Phillips – Kapring på åpent hav