SCOUSER NOIR: Heroin, real estate og skitne penger

Martin Skrtel celebrates scoringDe kan juble nå, Skrtel og resten av Liverpool FC. Men etter Arsenal-kampen skal de ut i en by hvor hoder kappes og heroinen flyter. Vi gratulerer med seieren, og anbefaler en suveren krim fra Liverpools gater.

Imponerende fotballkamp fra Liverpool i dag, snakk om å ta selvrespekten fra Arsenal. Som United-supporter må jeg myse og lete med lupe etter lyspunkter, og nedovermunnen til Wenger gjør meg hvert fall litt lykkelig.

Uansett: Mens jeg så på kampen, kom jeg i pausen på at jeg har glemt å anbefale en gnistrende god krimroman fra kriminelle Liverpool. Vi snakker tross alt om en by som fikk kallenavnet Smack City på 80-tallet, da heroinen flommet inn via havnen. Så her er dagens anbefaling:

The Killing Pool av Kevin Sampson (2013) handler om en håndfull karakterer, plassert i både byens underverden og politikorpset. Vi møter en jamaicansk semivellykket gangster som kler seg som en dandy og kaller seg for Shakespeare, en somalisk ungjente som stormer inn i baren hans og ikke vil fortelle noe om hva som har skjedd, en ung og idealistisk politikvinne som mister all naiv tro på menneskeheten i en skitten kjeller, den kurdisk unggutten Kalal og som har fått hodet kappet av (tilfeldigvis er han bror til Rozakis-brødrene aka narkokonger), og blir funnet bak noen boliger, og ikke minst DCI McCartney, en hard og flink politimann som har sine demoner å stri med. Spesielt en stor demon som du oppdager et stykke uti boken.

— Historien tar utgangspunkt i halshugde Kalal, vi følger McCartney jakt på Rozakis-brødrene, og karakterene og plotet serveres via deres historier i egne kapitler. Sampson skriver enormt stemningsfullt, og det føles som å være inni en skitten, heroininfisert, europeisk versjon av The Wire. Eventuelt en mørk utgave av Life On Mars, den herlige og litt glemte engelske krimserien lagt til 70-tallet.

— Liverpool beskrives som en by hvor noens fremskritt betyr andres elendighet, en havneby hvor heroin er like viktig som real estate, og de to forretningsområdene driftes gjerne av de samme folkene. En av bikarakterene er en tidligere lovende, nå mislykket Liverpool-ungdom, en fyr som hele tiden har kommet opp med nye idiotsikre planer for å sikre pensjonspoeng via diverse business. Norske Liverpool-supportere dukker også opp, for i følge Shakespeare – som driver en bar i et dodgy strøk – er det alltid god business når nordmenn er på helgefotballtur.

The Killing Pool er skrevet hardt og kontant, men med gatepoetiske beskrivelser av by og karakterer, og plottet veves tett sammen til et imponerende teppe av skurker og antihelter. Vi snakker virkelig Scouser Noir her. Hvem hadde trodd at DET skulle være en sjanger! Hvem som er skurk og hvem som er noe som lgner helt er litt vanskelig å si, og det bidrar selvsagt til å gjøre boken enda mer spennende. Oppsummert? Anbefales på det varmeste om man er glad i hard krim og/eller Liverpool. PS: Man trenger ikke like verken fotball eller Liverpool for å digge boken, altså.

Folkene hos Platekompaniet selger The Killing Pool til 129 kroner

Sjekk også bloggen Crime Fiction Lover, de har flere anbefalinger fra Liverpool