SERIEPRAT: Unge Ferrari/Stig Brenner

Han vil drikke pilsner med Ronan fra Succession, lånte brorens X-Files-sesonger og er svak for The Julekalender. Vi snakker serier med Unge Ferrari aka Stig Brenner.

I årevis har han herjet spillelister med popbangers og dominert scener som Oslo Spektrum som Unge Ferrari. Nå har han funnet frem døpenavnet Stig Brenner, og er aktuell med den glimrende platen Hvite duer, sort magi.

Han har også tvitret oss ivrig om serier med jevne mellomrom, så da måtte vi ta en prat! Det er lenge siden vi har gjort intervjuer her på bloggen, så da passer det perfekt å gjenåpne med selveste Stig Brenner.

Hei Stig, grattis med ny plate! Hvordan ser du på serier?

– Takk! Jeg titter på serier på en fin og flat Samsung 46-tommer som er et par år gammel. Også blir det Macbook i sengen før man snorker, i påvente av en til litt mindre TV på rommet.

Hva er dine topp 3 favorittserier noensinne?

– Denne er vanskelig, men jeg prøver å ikke overtenke for mye for da blir jeg sittende her i flere dager. Mine tre favorittserier i uavhengig rekkefølge:

The X-Files. Mulder og Scully har en fantastisk kjemi. Selv om noen av episodene kanskje ikke har holdt seg like bra, er det en mystikk og spenning som er helt unik så lenge du klarer å forsvinne inn i deres verden. Jeg vokste opp med en onkel som elsket verdensrommet og alt i det, og jeg leste hvert eneste Illustrert Vitenskap da jeg var yngre. Jeg fikk leve litt ekstra lenge i fantasiene om grønne menn og flyvende tallerkener fordi The X-Files puttet bilder på mye man enda ikke egentlig har «sett». Jeg husker broren min hadde alle sesongene på dvd i en egen fin boks, og jeg bytta disc-er og hoppet mellom favoritt-episodene mine. Det var gode tider.

Succession. Coveret til Succession dukket opp ofte, men jeg scrollet alltid forbi. Bildet fanget meg ikke og jeg tenkte ikke så mye mer på det, men når jeg endelig satte på episode én skjønte jeg hva jeg hadde gått glipp av. Det er en av de vittigste seriene jeg har sett på lenge. Denne serien kan siteres til det uendelige, men det er fortsatt noe veldig menneskelig og sårbart over det hele. Selv om dette er karakterer med uendelig rikdom og et liv langt unna det vi lever her i Norge, har jeg tatt meg selv i å føle sterk sympati for flere av dem. Jeg falt skikkelig for en serie igjen da jeg så denne under pandemien, og hvis du enda ikke har sjekket den ut forstår jeg ikke hva du venter på. Begge sesongene er supersterke og jeg klarer ikke vente til sesong tre, som visstnok er på vei.

Breaking Bad. Jeg kan ikke ha en Topp 3-liste uten Breaking Bad. Denne serien har så mange fine øyeblikk, både vonde og gode, og Bryan Cranston er i mine øyne alltid veldig troverdig. Ingen kunne spilt hovedkarakteren bedre enn ham. Katt og mus på steroider, et langt mørkt eventyr på pinebenken der du biter negler og håper det går bra, episode for episode. Fantastisk start. Fantastisk plott. Fantastisk casting og en verdig slutt.

Ellers må jeg nevne Chernobyl, Flesh & Bone, True Detective og Atlanta.

Har du en favorittserie fra det siste året?

– Jeg må kanskje lande på His Dark Materials her? Jeg synes både sesong én og to var gode, og den falt mer i smak hos meg enn jeg hadde trodd i starten. Utrolig vfx, dyrene er ett stykke for seg selv, kanskje noe av det mest realistisk falske jeg har sett på lenge. Jeg tror på det.

Hva er den siste serien du så?

– Sesong én av Servant . Jeg elsket den. De sparer så på spenningen at små ting blir ekstra virkningsfulle. Den har vakre absurde bilder av mat, ekkel og flott klipping, og en stemning man ikke finner ofte ellers. Mange har sagt at sesong 2 ikke lever opp til eneren, men jeg er på episode 3 i sesong 2 og jeg liker det fortsatt. Det er fortsatt verdt en stor titt.

Har du en serie du aldri forsto eller likte, som alle andre digger?

– Jeg har prøvd meg på Game of Thrones sesong 1 flere ganger. Som stor Ringenes Herre-fan hadde jeg gledet meg veldig, men jeg bare fant ikke gnisten. Den tente ikke noe i meg, rett og slett, og da fant jeg ikke tålmodighet til å fortsette. Siden har den blitt liggende.

Har du et hett tips til en serie flere burde oppdage?

– Det er kanskje ikke helt serie, men det er en gjeng som heter Corridor Crew på Youtube. De har en haug med episoder der de går gjennom rævva og deilig vfx i filmer, ofte sammen med noen som har jobbet på større prosjekter. Jeg er en liten nørd og jeg husker jeg elsket behind the scenes på DVD-er der du kunne så hvordan de animerte ting, måten de lagde skalerte sett og hvor mye arbeid det ligger bak noe så stort. Sjekk det ut, jeg har lært masse av dem.

Kan du nevne dine tre favorittkarakterer?

– Roman fra Succession. Jeg vil henge med ham, og jeg tror han er litt sånn som i serien på ekte, fordi det er for bra til å bare være skuespill. Han er frekk smart og ironisk, og en hvert fall jeg ikke får nok av i denne serien. Han bryr seg ikke så mye om alle andre og sier det rett ut, rett fra leveren.

Marty Byrde fra The Ozark. My guy Marty. Stakkars fyr. Han prøver bare å se det lyse i enhver situasjon, og kan ikke hjernen hans få han ut så kommer ingen seg ut. Jeg elsker denne serien fordi den fylte et lite tomrom jeg hadde etter Breaking Bad. Heldigvis tok Jason Bateman stafettpinnen fra Bryan Cranston og løp videre i en utrolig fart. De små morsomme øyeblikkene i denne serien er gull verdt fordi man igjen er på en pinebenk, og her tror jeg ikke noen kunne spilt hovedkarakteren bedre enn Jason.

Din favoritt norske serie gjennom tidene?

– Haha, jeg sliter her. Tror jeg havner på Exit og The Julekalender.

NRK begynner arbeidet med å lage TV-serien om Unge Ferraris liv. Hvem spiller hovedrollen?

– Hvem skal spille meg ja? Aksel Hennie med en billig parykk og løsbart? Nei jeg vet ikke, jeg tar imot forslag. Eller så får jeg vel ta saken i egne hender!

Takk til Stig Brenner! Hvite duer, sort magi kan strømmes nå, sjekk ut.