Serietips: sterk britisk krim på Apple TV+

Jeg har bare sett én episode av Criminal Record, men følte umiddelbart behov for å tipse om serien på Apple TV+. For fans av smart, moderne britisk krim ligner dette på en innertier.

Handling: Unge DS June Lenker i London-politiet følger opp et tips. En anonym, livredd innringer påstår at en mann sitter feilaktig i fengsel for drap, dømt til 24 år. Erfarne DCI Daniel Hegarty var etterforskeren som fikk satt mannen i fengsel. Han digger ikke at jyplingen June graver i saken.

Les også: Fem serietips på fem strømmetjenester

Skuespillere: Peter Capaldi er kjent fra Dr. Who og den briljante rollen som Malcolm Tucker i den politiske satiren The Thick of It og avleggeren In the Loop. I Criminal Record er han like nedlatende som Hegarty. Cush Jumbo fra The Good Wife og The Good Fight spiller ivrige Lenker.

Skrevet av: Paul Rutman. Han har tidligere skrevet sesonger av krimserien Vera, hvor Cush Jumbo etter hvert fikk viktig rolle.

Førsteinntrykk: Criminal Record velter seg i det beste vi forbinder med engelsk krim. God kontordialog. Fortellende bilder fra politibiler som kjører gjennom gatene. Grovkornet hverdagsrealisme (les: vold i hjemmet). Klassekamp. Rasisme. Forløsende humor. Samtidig er mysteriet som skal løses nær perfekt satt opp. Motsetningen mellom karakterene er også tydelig illustrert gjennom eksterne møter utenfor selve plottet. June Lenker i en passiar med sin samboer (en smart, lun psykolog) og Daniel Hegarty i en dyster biltur med noen kunder han har i sin butikk-i-butikken, et sikkerhetsfirma.

Hemmelig våpen: Paul Loach! Ang det jeg skrev om klassekamp og hverdagsrealisme, er serien regissert av sønnen til filmlegenden Ken Loach. Han sympatiske, medlidende blikk på den engelske arbeiderklassen er åpenbart nedarvet til sønnen Paul.

Verdt å se? Hundre prosent. Jeg skal sporenstreks kaste meg over de to andre episodene som er ute av av Criminal Records. Apple TV+ slapp først to episoder 10. januar, så kom den tredje 17. januar. Fremover lanseres de siste ukentlig.