Setter Sør-Afrika på krimkartet – så da drar vi dit!


OP-5 er snart på vei til Cape Town og Sør-Afrika. Da må vi lese oss opp på landets største krimforfatter, men trenger også noen tips.

Deler av desember skal tilbringes i Cape Town, og da må man jo forske på hva Sør-Afrika har å by på av krim. Som stor tilhenger av amerikansk krim ender jeg ofte opp med bykrim fra USA, enten det er George Pelecanos om Washington D.C., Dennis Lehane om Boston, Carl Hiaasen om Miami og Florida eller selvsagt Michael Connelly om Los Angeles.

Men av og til må man jo ut av USA, og gleden var stor da jeg oppdaget Deon Meyer fra Sør-Afrika. Meyer, som også er oversatt til norsk (sjekk Dagbladets anmeldelse av Jegerens Hjerte her), skriver klassisk hardkokt krim fra Cape Town, en by som er perfekt bakteppe for mordmysterier og intriger (jeg har vært der en gang før).

Les The Guardian sin anmeldelse av Devil´s Peak av Deon Meyer

Hvorfor perfekt? Cape Town vokser seg fremover med apartheid som et fjernt, men høyst levende minne, mens turistene og business flommer til en by i voldsom fremgang, og sørger for at konflikter blir tydeligere. Penger skifter penger fortere enn andre steder, maktutøvere har alltid forskjellige agendaer, og gapet mellom fattig og rik er stort. I tillegg er det raknende vakkert der, med Table Mountain som bakgrunn og Cannes-aktige Camps Bay som tumleplass for de rike.

Sjekk hjemmesiden til Deon Meyer

Heldigvis har jeg en del bøker igjen av Deon Meyer, men jeg er veldig klar for tips om andre sørafrikanske krimforfattere som bør leses. Anyone? Tar også imot tips om andre afrikanske krimhelter, så kjør på. Gode tips for Cape Town er også velkomment.