Seven Seconds på Netflix: The Wire møter The Shield

Hva skjer når The Wire møter The Shield i New Jersey? Sjekk Seven Seconds, en glimrende serie om politikorrupsjon, rasisme og gjenger. 


Én stresset kar kjører gjennom en park i New Jersey. Hans gravide kone har begynt å blø. Han kjører for fort hjemover mens han snakker på telefonen med en kompis. Plutselig kjører SUV-en hans rett på noe. I neste scene står sjåføren med tre kolleger og ser på en død 15-åring som ligger i snøen. Sykkelen hans er knust under bilen.

Det vil si, sjåføren og kollegene er politifolk og stjerner fra det lokale narkotikaavsnittet. De neste ti episodene av Netflix-serien Seven Seconds handler om at fire politimenn dekker over bildrapet. Familien og nærsamfunnet reagerer på saken. En alkoholisert fuck-up av en assisterende statsadvokat slår seg motvillig sammen med en rappkjeftet politimann fra New York.

Det handler om politivold, rasisme, korrupsjon og gjengvirksomhet. Seven Seconds er åpenbart inspirert av virkelighetens politidrap på Freddy Gray, Tamir Rice og titalls andre. Det handler også om barndom, lojalitetsbånd og streben etter å få et liv til å gå opp når demoner og mørke utfordringer hamrer på døren.

Her er fem grunner til at du bør kaste deg over Seven Seconds på Netflix:

1— Det er bare å gå rett på referansene. Seven Seconds lever virkelig sitt eget liv i korrupte New Jersey. Tankene går likevel til politimesterverkene The Wire og The Shield. The Wire fordi serien går inn i årsakene til og effektene av krim, samtidig som den presenterer et kynisk blikk på hva som er mulig å få til i en moderne etterforskning. The Shield fordi den viser en gjeng politifolk som lever sitt eget lille stjerneliv i etaten, selv om Seven Seconds ser dem utenfra og ikke innenfra. Slik sender Seven Seconds også et vennlig kollegialt nikk av respekt til Don Winslows mesterverk The Force.

2— Beau Knapp som spiller Peter Jablonski, politimannen som kjører ned 15-åringen Brenton Butler, har en stor fremtid. Her spiller han med sin nervøse sjel og hissige hjerte utenpå politiskiltet. Han er et perfekt sentrum for handlingen. Knapp skal spille skurken i ny film i Death Wish-serien, leser jeg på internetten.

3— Angående skuespill, så er det mange store prestasjoner og sterke scener. Favoritten er når Bernard Butlers onkel Seth havner i klinsj med broren Isaiah, altså Bernards far. Jeg tror det er episode 4. Sekvensen er en eksplosjon av undertrykte følelser og tiår med konflikt. Britiske Zackary Momoh som spiller Seth stjeler de fleste scenene han er med i. Når det er sagt, må jeg også nevne at Fish, politimannen som etterforsker narkoavsnittet, byr på en jevn strøm av suverene enlinjere som alternativ til tristessen.

4— Serien er for lang (10 episoder, fra rett under timen til 74 minutter). Den har dog nok av overraskelser og cliffhangers til at man lar Netflix’ autoplay rulle gjennom episodene.

5— Jeg liker også hvordan Seven Seconds spiller gjennom alle fasene av en kriminalsak. Hendelsen. Cover-up. Etterforskningen. Forberedende høringer. Rettsak. Etterspill. Alt dramaet knytter de forskjellige elementene sammen.

PS: Netflix har annonsert at Seven Seconds ikke får flere sesonger.

PS2: Takk til Martin Holmes for tips og masing om at jeg måtte se serien