Sex i Game of Thrones – erotikk eller sexisme?


Er alle sexscenene i Game of Thrones smakfull erotikk eller meningsløs sexisme?

De ganske drøye sexscenene i Game of Thrones har skapt mye debatt siden serien første gang gikk på luften i 2011. Tross alt er ikke nakne prostituerte, sadistiske sexleker eller søskenincest temaer vi er vant til fra amerikansk TV og film. Men er sexen forfriskende frimodighet eller spekulativ sexisme?

Det finnes et par gode argumenter for å spille så mye på sex som gjøres her. I forhold til for eksempel europeisk film har amerikanere ofte vært veldig tilbakeholdne med nakenhet på lerretet. Kabelselskaper som HBO har sluppet å forholde seg til disse strenge kravene. Sex og nakenhet (i likhet med banning) er kanskje en del av den større TV-revolusjonen.

En annen ting er at Martins bøker som serien er basert på er fulle av sex. Dessuten tror jeg kåtskapen i likhet med torturen og grusomhetene speiler et middelalderaktig univers ganske presist. Et førmoderne samfunn som beskrives her var rett og slett et sted der folk – og spesielt de rike og mektige – ikke så noen som helst grunn til å temme lystene.

Likevel synes jeg kritikerne har noen gode poenger. I første sesong ble mange av sexscenene brutt opp av artig “sexposition” – der hovedpersonene (spesielt Tyrion) snakker politikk og strategi mellom akten. Utover i sesong 2 ble det grovere og verre, med Joffreys runde med de prostituerte som det verste eksemplet. Det var vondt å se på.

En annen ting er at det nesten bare er kvinner som er nakne i Game of Thrones (og, som flere har påpekt, waxing-metodene var nok ikke fullt så velutviklet i middelalderen som serien skulle tilsi..). I blant virker serien skreddersydd for jomfruelige trettenårige nerdegutter. Det kan også hevdes at GoT bekrefter en kjønnsstereotypi fra amerikansk populærkultur: Menn = vold. Kvinner = sex.

Vi er uansett fascinert av at 2010-tallets mest populære serie nærmer seg mykporno. Hva tenker dere om saken? Og jepp, vi har funnet en samling av all sexen og nakenheten i Game of Thrones. Og selv om alt dette er scener som er vist på statskanalen her hjemme, den har 18-årsgrense. Jeg tuller ikke, se selv