Manual for leiemordere – Shane Kuhn i Oslo

Shane Kuhn Author photo by Sasha GulishHan karen her skriver om leiemordere, og strør om seg med filmreferanser. Shane Kuhn er selvsagt gjest hos OP-5 under Krimfestivalen, og avslører her om han foretrekker James Bond eller Jason Bourne.

Oslo flommer over av internasjonale krimforfattere
om dagen, og en av amerikanerne som er kommet til Norge for Krimfestivalen er Shane Kuhn. Han har skrevet manus for Hollywood, blant annet Dead in Tombstone og Scorpion King 3, men er nå på markedet med sin første bok: The Intern’s Handbook, som på norsk har fått tittelen Manualen.

Hva den handler om? Kuhn forklarer selv i intervjuet under, men vi kan nevne stikkord: underlige leiemordere, filmreferanser, FBI og DIY-vold. 4 av 5 stjerner på Goodreads og 4 av 5 på Amazon? Sterkt.

Les også Øyvind Berekvam om en annerledes lansering av Manualen

Shane Kuhn er en av våre tre gjester på OP-5-timen torsdag kl 17:00, og før vi kjører livenerding med ham i teaterkjelleren, tar vi en krimprat om de viktige ting i livet. Du vet: krimhelter, skurker, TV-serier og James Bond vs Jason Bourne.

Les mer: OP-5 har kosetime under Krimfestivalen, og du er invitert

For lesere som er nysgjerrig på boken din, The Intern’s Handbook – eller Manualen, som den heter på norsk, kan du beskrive den på noen setninger?
– Praktikanter (interns, journ.anm) er usynlige. Det er konseptet bak HR Inc, elite-bemanningsbyrået som også er et nettverk av leiemordere som tar høyprofilerte mål som ikke hadde husket en praktikant sitt navn om livet deres var avhengig av det. Manualen er delvis tilståelse og delvis gjør-det-selv-manual, og forteller historien om det siste oppdraget til John Lago. Han er veteran som praktikant/leiemorder, og møter den tøffesten motstanden noensinne: Alice, en FBI-agent som skal ta advokatfirmapartneren han er satt til å drepe.

Boken er stappfull av filmreferanser, både i kapitteltitlene og dypt i teksten. Hvor stor filmnerd er du?
– Jeg er mer en film connoiseur. Film har vært en flukt for meg siden jeg var barn, og jeg elsker det som både kunst og underholdning. Som for hovedkarakteren min, John Lago, var film en kilde til sosialisering  for meg da jeg vokste opp. Selv om jeg ikke var foreldreløs, levde jeg i forstads-Amerika, som er nesten like mye av et kulturelt ødeland som de fattige delene av USA. Så film lærte meg om ting i livet som jeg aldri hadde lært meg i mitt naturlige miljø. Men viktigst av alt, det hjalp meg å se kunstneren i meg selv.

Hvem var din favoritt krimhelt da du var liten?
– Fra litteratur: Lou Ford fra Jim Thompson-boken The Killer Inside Me. Det finnes simpelthen ikke en mer skremmende personifisering av ondskap enn dette. Til og med Hannibal Lector blekner sammenlignet med dybden i Lous forkrøplete kriminelle sinn. Fra film: James Mason i Lolita. Tenk på hvor mye denne karakteren og hans onde agenda er pakket inn i intellekt og selvødeleggende sjarm.

Hvem er din favorittskurk?
— Heath Ledgers portrettering av The Joker. Hans tolkning av den karakteren var perfekt balanse mellom grenseløs ondskap og humor som kommer fra et vaskekte psykotisk og ødelagt sinn. Og utseende hans var et perfekt uttrykk av innsiden hans.

Hva er den siste store krimopplevelsen din?
– Jeg leste nylig Out Of Sight av Elmore Leonard. Jeg elsker stilen, humoren og hans enkle omgang med karakterer og plot. Det er ikke rart at han var en litteraturgigant, med bøker som lett kunne gjøres til film.

Hva er dine tre favorittserier noensinne?
Star Trek, den gamle versjonen fra 60-tallet. Det var min introduksjon til science fiction med sjel. Hill Street Blues, det var min introduksjon til true crime på TV. POlitiserier før dette var bare karikaturer. Californication – David Duchovnys karakter minner meg om den delen av meg selv som jeg, uansett hva, må holde i sjakk.

Hvilke tre undervurderte eller ukjente filmer vil du anbefale til våre lesere?
Birdy  er en av de beste filmene av Nicolas Cage, en skuespiller hvis massive talent har gått fullstendig tapt i hand komplett weirde nyere roller. Donnie Darko er uten tvil en av Topp 5 karakterbeskrivelser i filmhistorien. Det er den perfekte balanse av indre og ytre verden som kolliderer i totalt kaos. Hannah og hennes søstre er Woody Allens beste film, spør du meg. En vakker miks av all den hysteriske nevrosen og den hjertefølte romantiske angsten som har gjort ham berømt.

…og til slutt det viktigste spørsmålet i verdenshistorien: Jason Bourne eller James Bond?
— Kødder du? James Bond, selvsagt. Jason Bourne er en robot som ikke hadde hatt en sjans mot den mest blendende spion noensinne i litteratur eller film.

Shane Kuhn på Krimfestivalen:

— Torsdag kl 13:45 : Blodbad på Halvbroren/Cappelen Damm kl 13:45 torsdag Møte med S.J. Bolton, Belinda Bauer og Shane Kuhn. Programleder: Aslak Nore

— Torsdag kl 17:30: OP-5 TIMEN i Teaterkjelleren. Mark Billingham, Shane Kuhn og Derek B. Miller. Programledere: Asbjørn Slettemark og Aslak Nore