Sherlock Holmes vs Sherlock

Det er snart duket for sesong 2 av BBC-serien Sherlock, og 1. juledag er det kinopremiere på Sherlock Holmes – A Game Of Shadows. Vi ser på trailere for begge.

At Guy Ritchie bestemte seg for å filme den legendariske detektiven Sherlock Holmes med Robert Downey Jr i hovedrollen, var ikke spesielt overraskende. Det var derimot all grunn til å heve på øyenbrynet da BBC ut av det blå (for meg, i hvert fall) kom på banen med en oppdatert versjon av Sherlock Holmes, lagt til 2010.

Innfallsvinkler var også forskjellige. Robert Downey Jrs Sherlock ble en veltrent actionfigur med plump humor Roger Moore hadde vært stolt av i sin James Bond-karriere. Benedict Cumberbatch ble underfundig, karismatisk, frekk som en ekte engelskmann, og akkurat så uforutsigbar som Holmes skal være i mine øyne. Og ikke minst en god arvtaker til Jeremy Brett, som spilte Holmes så nydelig og treffsikekrt i 80-tallsserien The Adventures Of Sherlock Holmes.

Les anmeldelse av Sherlock hos The Telegraph

Det er med andre ord ingen tvil om hvilken Holmes jeg foretrekker. Selv om BBC-serien er lagt til nåtid, er den mye mer tro mot idealene i originalromanene og -novellene. I Guy Ritchies hender er Holmes blitt high concept for en bred målgruppe som verken trenger være interessert i krim, Sherlock Holmes eller film for den saks skyld.

Entertainment Weekly anmelder Sherlock Holmes

Og for all del: det trenger ikke nødvendigvis være galt,
popcorn-film er også god film. Og en del av setpiecene for den første filmen til Guy Ritchie var skikkelig snop for øynene. Nå er det uansett klart for runde 2, når BBC i januar kjører premiere på sesong 2 av Sherlock, mens norske kinoer setter opp Sherlock Holmes – A Game Of Shadows 1. juledag.

Under kan du se en lengre smakebit fra sistnevnte, pluss en stemningstrailer for sesong 2. Downey Jr & co fortsetter med storslagen action, snappy filming, tant og fjas fra Sherlock og Dr. Watson (igjen spilt av Jude Law), og Noomi Rapace i en frekk kvinnelig hovedrolle. Selv om jeg ikke er så begeistret for Downey Jr og Guy Ritchies brucewillisifisering av den store detektiven fra Baker Street, så ser Sherlock Holmes – A Game Of Shadows unektelig ut som en film som skal nytes i mørket på Colosseum Kino.

BBC-Sherlock er det derimot ikke lett å bli klok på, bortsett fra at det virkelig setter stemningen for sesong 2. Lekker bruk av “Sweet Dreams”, Benedict Cumberbatch i mystisk positur, Martin Freeman som likandes Dr. Watson, og en perfekt teaser for neste sesong. I hvert fall for de av oss som har sett sesong 1, og ble hektet.