Sjakalen er tilbake

Denne karen er en av tiden viktigste karakterer i krim- og spionlitteratur. Nå er han brått aktuell igjen.

Denne uken dukket Sjakalen opp i media igjen. Bare navnet hans får en rekke følelser til å poppe opp i hodet. Krimentusiasten i meg roper av glede, han er tross alt hovedkarakter eller delaktig i noen av de viktigste verkene inne krim/spionlitteratur. At han er en terrorist som har klart å forføre verden via egen mytebygging er derimot både irriterende og fascinerende.

Denne Wiki-artikkelen om Sjakalen er god og informativ lesning

Ilich Ramirez Sanchez aka Sjakalen aka Carlos The Jackal sitter i fengsel for livstid for drap på to politimenn og en tyster i 1975, en dom han fikk etter dramatiske og underlige hendelser rundt arrestasjonen av ham (visstnok kidnappet fra Sudan av franske agenter). Nå har man stablet på beina en ny rettssak mot venezuelanske Sjakalen/Sanchez, og for første gang er han tiltalt for terrorisme. Selv sier han – i følge media – at han har drept et sted mellom 1500 og 2000 mennesker i sine aksjoner. Les mer om det i dagspressen.

Det jeg uansett ville til er litteraturen og filmene om Sjakalen.
I motsetning til hva mange tror, handler ikke Frederik Forsythes The Day Of The Jackal (1971) om Sanchez. Han fikk nemlig kallenavnet fra romanen til Forsythe av en The Guardian-journalist som feilaktig rapporterte at romanen fantes blant de konfiskerte eiendelene til Sanchez.

Vi anbefaler uansett Forsythe-romanen og påfølgende film fra 1973. Fine tidskoloritter.

Fullt så fabelaktig er ikke nyinnspillingen fra 1997, med Bruce Willis og Richard Gere i hovedrollene. Spenningsmessig er The Jackal helt på det jevne, men det er vanskelig å ikke flire av alle utkledningene til Willis. Sanchez/Sjakalen var ekspert på disguises, problemet til Bruce Willis er at uansett om han tar på seg blond parykk, kler seg i kjole og gror helskjegg, ser han fremdeles ut som, nettopp, Bruce Willis. Bonuspoeng for komisk scene med den fremtidige komediestjernen Jack Black som ivrig, men amatørmessig våpenselger.

Derimot anbefaler jeg miniserien Carlos, som gikk på TV i fjor og nå er tilgjengelig på DVD og Blu-ray. Her følger vi hans dannelsesreise gjennom 60- og 70-tallet, med oppturer/nedturer, kjærlighetsforhold, kontakt med vindskeive diktatorer og etterretningstjenester. Serien som helhet har sine styrker og svakheter, men selve stemningen i filmen med medrivende og spennende. VIKTIG: pass på at du ikke kjøper den nedklippede versjonen, som Platekompaniet selger til 99 kr. Gå for fullversjonen (sjekk link) til 169,50. Du får Blu-ray-utgaven til 20 euro her, der er både den forkortede filmversjonen og hele serieversjonen inkludert.

Som et siste, men veldig viktig poeng, kan det også nevnes at Sjakalen spiller en viktig rolle i bøkene om en av OP-5s store helter, Jason Bourne. For i Robert Ludlums bøker ble Treadstone-prosjektet som bygget/ødela David Webb til å bli superagent Jason Bourne, startet nettopp for å jakte ned Carlos The Jackal.

Traileren til Carlos fra i fjor:

The Day Of The Jackal, trailer fra 1973


PS: Skulle gjerne lagt ut traileren fra Bruce Willis-versjonen, men samtlige som ligger på YouTube har restriksjoner på seg. Så gå heller på YouTube selv og søk på “The Jackal 1997 Willis”.