Sjekk denne serien på NRK i kveld. (Bonus: han fra The Wire)


Det tok to år, men endelig er NRK i gang med Luther. BBC-serien kan fort bli din nye mandagsfavoritt.

NRK, som også er min arbeidsgiver, har en avtale med BBC om førsterett på den britiske statskanalens feiende flotte egenproduksjoner. Det fører til nydelige naturprogrammer og Top Gear og sånt, men viktigst av alt: supersterk krim.

Dessverre er NRK litt trege med å sende seriene, så det var først forrige uke at de begynte å sende serien Luther. Den hadde premiere i mai 2010 på BBC, så det har tatt drøyt to år å få serien over Nordsjøen. Til sammenligning bruker TV 2 en ukes tid på å få Homeland på skjermen etter USA-premiere.

Men nok sutring, for nå er Luther på plass på TV. Første episode ble vist forrige mandag, men du bør absolutt henge deg på. Vi møter Idris Elba – superkjent som Stringer Bell i The Wire – som den mørke/mørksinnede Detective Chief Inspector John Luther, en politimann som bekjemper krim med alle midler tilgjengelig, mens privatlivet hans ligger gruset i ruiner.

Tradisjonelt utgangspunkt, men Luther er så atmosfærisk, mystisk, uforutsigbar og kreativ at det veier opp for det trauste utgangspunktet. John Luther er en herlig kompleks type, Alice Morgan er freaky og mystisk og spennende, og Massive Attack setter stemningen i hver episode med sval intromusikk.

Dersom du vil se episode 1, kan du sjekke den på NRK sine nettsider ut dagen

Gi Luther en sjanse, om du liker krim og BBC og Idris Elba er det definitivt verdt det. KL 22:00 på NRK1 i kveld.

Her har du to trailere for Luther. Først den mystiske som ble laget for det britiske publikummet…

…så den mer rett-fram-cop-action som ble skreddersydd for amerikanske seere: