Skattejakt: hvor er James Ellroys babbel og Orson Welles’ beste gjemt?

Når ikke Netflix fikser filmutvalget, må man ut på skattejakt.

Av småting som irriterer meg uforholdsvis mye i hverdagen, troner én ting øverst. Filmutvalget på strømmetjenester. Netflix, HBO og resten bruker milliarder på å produsere innhold. De bryr seg minimalt om oss som leter ivrig etter politiske noiathrillere fra 70-tallet, franske ransfilmer fra 50-tallet eller gjensyn med Jackie Chan-slåssing fra 80-tallet.

Som så ofte ellers i livet, er det lettere å gjøre noe med det selv enn å hytte rasende mot internasjonale storfirmas kundeservice. Det føles av og til som å være en støvete antikvitetssamler, men jakten på gode utgivelser på DVD og Blu-ray gir meg overraskende mye glede.

Den lekre Criterion-utgaven av Rififi, tidenes kanskje beste ransfilm. Jubileumsutgaven av The Third Man, Orson Welles spionmesterverk, med den sitrende filmmusikken på medfølgende CD. Arrow Films’ stødige utgave Raymond Chandlers noir-klassiker The Long Goodbye.

Alt dette er ting jeg har bestilt på nett eller plukket med meg fra det overraskende fine utvalget Platekompaniet fremdeles har. Det stagger hvert fall min lette aggressjon mot strømmetjenestene. Sannsynligvis hadde jeg ikke hatt disse nydelige objektene i bokhyllen dersom Netflix hadde gjort jobben.

Mitt siste ervervelse er boksen Columbia Noir #1, hvor entusiaster i selskapet Indicator har samlet seks glemte krimfilmer fra Columbia Pictures’ viktige arkiv. De pent oppussede filmene kommer med et utvalg dokumentarer. En av dem, Drive a Crooked Road, har introduksjon av en entusiastisk Martin Scorsese. The Lineup har et vilt underholdende kommentarspor med mitraljøsemunnen til James Ellroy. Bonusmaterialet tar nesten ikke slutt. Alle filmene får flotte artikler i den 118-siders boken som følger med den solide, gule boksen.

Den nostalgiske følelsen er sterk, men viktigst er opplevelsen av at noen der ute tar disse rare, vindskeive filmene på samme blodige alvor som HBO gjør når de setter opp budsjettet til en ny Game of Thrones-sesong. Da kan jeg leve med å være en blid nostalgiker i et lite hjørne av verden sammen med andre skattejegere.

Steder å lete etter filmskatter

Arrow Films
Den engelske distributøren pakker klassikere og kultfilmer inn i de lekreste omslag, og fyller på med ekstra innhold. De har også lansert strømmetjeneste i UK, så kanskje de blir en aktør på det markedet også?

Powerhouse Films
Selskapet bak Indicator-serien er snart klare med to nye Columbia Noir-bokser. De har et bredt utvalg av skjulte filmskatter og klassikere som de sender til hele verden.

British Film Institute
Den ideelle organisasjonen jobber med arkivering, preservering og salg av filmskatter. Nettsiden deres har egne utgivelser, samt godbiter som anerkjente Criterion Collection.