Skrev manus for Homeland, lager amerikansk Broen

Homeland-forfatter møter mexicansk Oscar-nominert og datteren til Jed Bartlet når Broen blir til The Bridge på amerikansk TV.

Det har lenge vært snakk om at det skal bli laget en amerikansk versjon av den dansk-svenske suksessen Broen, og nå begynner detaljene å falle på plass.

Danskene og svenskene har tilsynelatende skutt gullfuglen, for nå er det klart at FX – det Fox-eide nettverket som lager Justified, Damages, The Shield og en haug andre serier – skal lage en amerikansk versjon av Broen. Og de første opplysningene lover bra, hør bare på dette:

The Bridge handler om en seriemorder som opererer på begge sider av grensen til USA og Mexico, i byene El Paso og Juaréz. Så da må U.S. detective Sonya Cross (spilt av Diane Kruger) og mexicanske Marco Ruiz (Demián Bichir) samarbeide om å stoppe grusomhetene. Vi snakker vaskekte tex-mex samarbeid.

— Første sesong skal bestå av 13 episoder, og skal skrives av Meredith Stiehm. Hun er kvinnen bak Cold Case, og har skrevet flere episoder av første sesong av Homeland. Hun skrev blant annet The Weekend, episoden der Brody og Carrie stikker av på hyttetur og drikker seg drita og blir forelsket. Jeg ble også svært begeistret da jeg leste at Meredith Shiehm startet karrieren sin med å skrive for grovt undervurderte Northern Exposure, her hjemme kjent som Det gode liv i Alaska. Stiehm jobber for tiden også sammen med Jerry Bruckheimer om filmatiseringen av kultdokumentaren Cocaine Cowboys. Meredith Stiehm skal skrive og produsere serien sammen med Elwood Reid.

Les mer: Hvor bra er Broen egentlig?

— Demián Bichir, som spiller den mexicanske detektiven, spilte blant annet Fidel Castro i Steven Soderberghs strålende Che-filmer, og som Nancy Botwins kjæreste Esteban Reyes i Weeds. Han ble Oscar-nominert for beste birolle i A Better Life i fjor, så her snakker vi solid navn.

— Diane Kruger, som har rollen som amerikansk detektiv, har tidligere spilt Helen in Troy, Dr. Abigail Chase i National Treasure og oppfølgeren, pluss rollen som Bridget von Hammersmark i Inglourious Basterds. Spennende navn hun også, altså.

…artikkelen fortsetter under

— For filmnerdene der ute kan det nevnes at Ted Levine har en liten rolle, han er mest kjent for å spille koko Buffalo Bill i The Silence Of The Lambs. I tillegg dukker Annabeth Gish opp, hun spilte minirollen som Jed Bartlets eldste datter Elixabeth i West Wing.

— Premiere? Hvor og når? Shine International og FOX International Channels har inngått en global avtale om The Bridge. De skryter av lansering i 200 land. Det betyr at The Bridge skal gå på Fox Crime her hjemme i Norge, i hvert fall første gang den går på TV. Premiere på FX blir i juli 2013, og i en pressemelding fra Fox Crime sier de litt utydelig at premieren blir “etter lanseringen på FX i juli”.

Les mer: Krimpremiere på NRK med Broen

— Funfact: engelske Sky og franske Canal Plus skal lage sin egen versjon, men da med navnet The Tunnel. Da blir det selvsagt franske og britiske detektiver som skal krangle om et lik som blir funnet i tunnelen mellom froskespiserne og fish&chips-gumlerne. Les mer om det hos The Guardian.

— Nadine Nohr, CEO hos Shine International sier  at “Denne særegne serien har et genialt plot og foregår i en helt unik kulturell og sosiopolitisk kontekst på den meksikansk-amerikanske grensen noe som gir rom for en ny og enestående historie. Vi er stolte av å representere et så ambisiøst og fengslende drama.”