Sløborn på HBO: Fengende pandemiprofeti

Etter å ha sett noen episoder av Sløborn er det utrolig å oppdage at HBO-serien ble laget før pandemien traff som en murvegg.

For hør på dette:

På en tysk øy i Nordsjøen lever folk sine vanlige. dramatiske liv. En lokal bokhandler ønsker en tørst forfatter velkommen til butikklesing. En politimann synes sønnen er for lite macho. En ecstasy-dealer holder fester for ivrige tenåringer. Dyrlegens datter er kvalm og blek. Hva kan det være? Dyrlegen skal forresten skille seg. Broren til ecstasy-dealeren arrangerer bootcamp for kriminelle bykids fra fastlandet.

This image has an empty alt attribute; its file name is sloborn4-1024x429.jpg
Dyrlegens datter i et ukvalmt øyeblikk. Hva har skjedd med henne?

 

 
I bakgrunnen summer lyden fra TV. Et virus sprer seg. De minste overskriftene på avisforsidene forteller om dueinfluensaen som skal komme fra Sør-Amerika og Asia. Den kommer sikkert ikke til forblåste Sløborn i Nordsjøen?

Men så var det denne seilbåten som sklir opp på stranden, kun befolket av to mystiske turistlik. Hvorfor begynner øyens mest pøblete kids å svette og hoste og blø?

Det kan da ikke være … en pandemi?

Herre jemini så spennende Sløborn er. Miksen av småbydrama, øythriller, virushorror og rufsete ungdomskrim fungerer strålende.

Med covid-19 som bakteppe får serien et ekstra løft. For nå kan vi sitte i stuene våre, dypt nede i Lockdown #3 og høylytt besserwisse på en gjeng skråsikre tyskere. For en følelse.

Ikke klem på kompisen din!

Hei du, ja du ja, vask hendene tjue sekunder!

Ordfører, du MÅ stenge ned handlegaten NÅ!

Så kan man påpeke at skuespillerne tidvis overspiller (typisk tysk TV-stil), eller at manuset her og der kaster for mye bensin på bålet. Men jeg synes det hele er så godt skrudd sammen, pent laget og skummelt produsert at det bærer seg lett gjennom en hel sesong.

This image has an empty alt attribute; its file name is sloborn2-1-1024x430.jpg
De lokale pøblene svetter, blør og får tunge øyne. Har viruset kommet til øyen Sløborn?

Legg for eksempel merke til øyvinden som blåser, veggene som knaker og tenåringsøynene som blir stadig våtere. Sløborn er en pandemiprofeti du bør få med deg. 

Flere gode tittetips: 2020s 10 beste filmer, nesten alle kan strømmes nå.