Småbymesteren Harlan Coben gjør suksess på Netflix

Krimmesteren Harlan Coben har endelig funnet formelen for å filme historiene sine. The Stranger er klaustrofobisk småbykrim som fenger.

Det finnes knapt krimforfattere som skriver mer underholdende enn Harlan Coben. Amerikaneren har gjort karriere av overraskende plotsvinger og grusomme forstadsdilemma, enten det er serien om Myron Bolitar eller uavhengige forstadsthrillere som Tell No One, The Woods og The Stranger.

Derfor var det rart kun Tell No One ble filmatisert (av et fransk team, underlig nok), men nå har Coben funnet en modell som gjør at vi kan se de sirlige plotene hans utfolde seg på skjerm. Coben har en avtale med Netflix om at strømmetjenesten skal filme fjorten av historiene hans, og tredje serie ut er serieversjonen av The Stranger.

Richard Armitage spiller Adam Price, en familiefar som kysser konen, er med på sønnenes fotballtrening og har karslig omgang med andre familiefedre. En dag sier fremmed kvinne til ham at konen Corrine faket en graviditet og spontanabort, og at Adam kunne gått fra henne slik han egentlig ville. Adam blir sjokkert, men klarer ikke å dy seg: han spør Corinne om den fremmede kvinnen snakket sant, og da konen svarer unnvikende, forandrer alt seg. Det viser seg at naboer, venner, kolleger og familie har begravde hemmeligheter, og på samme måte som Agatha Christie-historier fremstår som selskapsleker, blir Adam Prices liv kampen om å komme ut av et Escape Room. Hvor er nøkkelen, hvem skjuler sannheten, og hvilke hemmeligheter er verdt å avdekke?

I Netflix-varianten av The Stranger er handlingen flyttet fra USA til England, og det rolige, dannede engelske småbymiljet kler Coben-universet like mye som de vanlige New Jersey-miljøene han bruker som kulisse. Coben har alltid vært en mester på å lage klaustrogobiske plot bak hvite stakittgjerder, og serieformatet fungerer perfekt for en historie som avdekker lag for lag i hvem-hva-hvor krim. Om det er slik det skal fortsette i den lange Netflix-avtalen til Coben er det bare å håpe at de introduserer et pushvarsel for når de nye seriene hans kommer.