SPECTRE er tilbake – fansen jubler

Etter 43 år i kulden kommer SPECTRE og Ernst Stavro Blofeld endelig inn i James Bond-varmen igjen. Vi forklarer hvorfor James Bond-fansen dirrer av lykke.

I dag ble det annonsert at den
kommende James Bond-filmen får tittelen SPECTRE. Noen sier kanskje hæææ, andre hever knapt på øyenbrynene, men den harde kjernen av James Bond-fans skjelver av lykke over den syv bokstaver korte tittelen. Her er hvorfor:

SPECTRE er fortkortelse for SPecial Executor for Counter intelligence, Terror, Revenge and Extortion, og var/er den mystiske kriminelle organisasjonen ledet av Ernst Stavro Blofeld i de første James Bond-filmene. Banden dukket opprinnelig opp i Ian Flemings roman Thunderball,  men terroriserte verden i Dr. No (1962), From Russia With Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) You Only Live Twice (1967), On Her Majestys Secret Service (1969) og Diamonds Are Forever (1971). Vi snakker organisasjon med strengt nummerhierarki, asekatter, skumle ansiktsarr, logo med blekksprut og usubtile ambisjoner om å ta over HELE VERDEN OG ØDELEGGE DEN.
blofeld2

Grunnet en bitter strid om filmrettighetene til Thunderball fikk den irske forfatteren Kevin McClory rettighetene til SPECTRE-navnet og Blofeld-karakteren, som så ble pensjonert i Bond-universet etter Diamonds Are Forever i 1971. Det vil si: organisasjoner som Quantum i Quantum of Solace er åpenbare kopier av SPECTRE, som har vært utenfor rekkevidde for Bond-manusforfatterne.

I 1983 brukte McClory selv rettighetene til å lage Never Say Never Again, som er basert på samme historie som Thunderball og hadde Max von Sydow som Blofeld. Filmen regnes – i likhet med 60-tallsversjonen av Casino Royale – ikke som fullverdig medlem av Bond-kanonen. McClory døde i 2006, og MGM og Bond-produsentene kjøpte tilbake rettighetene i november i fjor. og sdet siste året har spekulasjonene gått blant Bond-fansen om at SPECTRE-sjefen Ernst Stavro Blofeld skulle dukke opp igjen i den nye Bond-filmen.

Med dagens annonsering om at Christophe Waltz – kjent fra Inglorious Basterds og Django Unchained – skal spille Blofeld, dirrer det av begeistring blant Bond-fansen, men mange av oss holdt på å besvime av lykke da filmtittelen SPECTRE ble annonsert. Ikke bare er det et nostalgisk og respektfull nikk tilbake til Ian Fleming og 60-tallsbånd, det er en lenge umulig drøm som går i oppfyllelse. Når Bond-produsentene nå har fått tak på rettighetene til SPECTRE, er de så begeistret at de kjører det rett opp som tittel på filmen.

Endelig skal vi under 50 få oppleve SPECTRE på eventyr i nye kinofilmer, noe vi kun har hørt foreldregenerasjonen snakke varmt og nostalgisk om. Den mystiske Blofeld og hans armé av henchmen og utvalg av secret lairs skal bringes tilbake til fremtiden, inn i den komplekse, nye verden Daniel Craig og Sam Mendes har tatt James Bond inn i.

De foreløpige rapportene om Waltz’ rolle som Blofeld forteller at han skal være en mer kompleks og mindre lettparodiert type enn den katteklappende, hårløse skurken Donald Pleaseance og Telly Savalas gjorde ham til. Aner vi en Blofeld som står Bond nær, en Blofeld som har snudd og jobber med MI6? Eller skal Blofeld menneskeliggjøres på samme måte som Craigs inntreden som Bond har gjort ham hardere og mer sårbar samtidig?

Forventningsbarometeret holder uansett på å eksplodere, og akkurat nå føles ventetiden frem til 6. november 2015 uendelig lang. Spesielt for de av oss som er merket for livet som uoffisielle henchmen for SPECTRE:

IMG_9432