Spennende påskeferie? OP-5 har reiseforslag

Lei av å tilbringe påskeferien på fjellet? Blir storbyferie i New York eller Barcelona litt for streit for deg? Vi har noen alternative forslag for eventyrlystne folk som vil gå i hemmelige agenters fotspor.

Både Asbjørn og jeg er stor reiseentusiaster, og vi pleier å reise langt vekk fra Norge når det nærmer seg påskeferie. Og ingenting er som en tur til steder der UD utsteder offsielt reiseråd. Neida. Joda. Neida. I år skal vi riktignok nøye oss med Berlin og New York, men det vil komme bloggupdates fra disse spionsentraene også. Vær sikker.

Les mer: Stasi-museet i Berlin, OP-5 er spionturister

Men for de litt mer eventyrlysne har vi et par andre forslag.

1. Dubai, Forente Arabiske Emirater
Ok, Dubai er ikke farlig altså, og det er et sted mange nordmenn besøker. Påsken er et perfekt tidspunkt rent værmessig også. Men mange tror Dubai bare er skyskrapere, kjøpesentra, rike gulfarabere, fattige gjestearbeidere og russiske prostituerte. Det stemmer ikke. Dubai har faktisk mye å by på, når du ser bak den glossy fasaden. Stemningsfulle bydeler, vital kunstscene og en episk ørken på alle kanter. Dessuten er det et spionmekka for hemmelige agenter av alle slag.

Her vår artikkel om spionbyen Dubai her

2. Beirut, Libanon
Ah, Beirut! OP-5s favorittby i hele verden, sammen med NYC og et par andre. En stemningsfull plass der alle Levantens folkeslag har møttes, handlet og kriget (i perioder) i tusenvis av år. Beirut er byen der du kan vandre fra en fancy fransk fortauscafé til områder dominert av Hizbollah på ti minutter. Stemningen er gjestfri og elektrisk hele uka. Utelivet er fabelaktig, strandpromenaden magisk. Og Beirut er en by med en dramatisk moderne historie. Finn Odd Karsten Tveit i baren på Hotel Mayflower, så kan han fortelle mer om det. Minus for at Damaskus (to timer unna) for tiden er off-limit.

Her anbefaler vi noen filmer fra Beirut og her disser vi Homelands håpløse portrett av byen

3. Teheran, Iran
Jeg har til min store sorg aldri vært i Iran, men Asbjørn har vært der. Og han snakker veldig varmt om landet. Så på hans vegne tar jeg meg friheten å anbefale en tur til Teheran. Som overalt i Midtøsten og Sentral-Asia vil man bli overveldet over vennligheten og rausheten som kjennetegner folkene der. Så får man heller takle det repressive regimet som holder til der.
At Oscar-vinneren Argo er satt i byen er heller ikke noe minus.

PS: Jeg hadde tenkt å anbefale Kabul også. Fin og spennende by. Men jeg kom på at en norsk backpacker som campet i en park der for noen år siden, ble drept. Så det er nok ikke noe for spionturister. Tross alt.