Spionasje, business, drap. Lovende serie fra BBC

THE HONOURABLE WOMANInternasjonale intriger, Midtøsten-forretninger, døde våpenhandlere og ambisiøse MI6-sjefer. The Honourable Woman fra BBC leverer sterkt i første episode.

Hugo Flick er et ukjent navn, men for noen serieentusiaster er han kjent som geniet bak den undervurderte/oversette/glemte miniserien The Shadow Line fra 2011. Det var en mørk, karikert, knapp dialog-drevet og stemningsfull serie om engelsk mafia, og meget vellykket.

Nå er Hugo Flick tilbake med en ny serie hos BBC, og til min store glede er HBO Nordic på ballen med nye episoder samme uke som premiere i England. High five!

NB: Noen små spoilers her, men bare fra starten av episoden.

The Honourable Woman handler om et engelskjødisk søskenpar – Nessa (Maggie Gyllenhaal) og Ephra Stein (Andrew Buchan) – som driver familieforretningen etter deres far våpenhandleren ble drept foran øynene deres ved et restaurantbord da de var barn.

…fortsetter under trailer…

Samme dag som Nessa Stein blir adlet til Baronesse av Tilbury, holder hun en tale for venner og forretningspartnere i samme rom som faren ble drept, og i samme slengen deler hun ut en gigantisk bredbåndsutviklingskontrakt til et palestinsk firma. Den israelske forretningsmannen som har stått de to første fasene i utbyggingene blir rasende, men samtidig viser det seg at den palestinske forretningsmannen er drept før tildelingen. Shit! Her blir det trøbbel.

Samtidig blir vi introdusert for maktkampen i MI6, hvor den avtroppende (briljant spilt av Stephen Rea fra blant annet The Crying Game) og påtroppende sjefen for Midtøsten-desken lurer i kulissene. Og er det ikke noe utroskap i bildet? Hva holder egentlige Stein-søsknene på med, og hvorfor er barnepiken til Ephra Steins barn så mystisk?

Etter en episode av The Honourable Woman er jeg meget begeistret, og vilt nysgjerrig på hva som skjer videre. Plottet skal brettes ut og lukkes i løpet av åtte episoder, og etter første runde å dømme kommer dette til å handle om internasjonal forretning, spionasje, mørke familiehemmeligheter og midtøstensk paranoia. Spesielt det siste virker interessant, siden Midtøsten i serier ofte handler om terror og politikk, mens her flettes forretningsinteresser inn på en elegant måte.

Faren er at det blir mye form, slik noen anklager True Detective for, og mindre konkret innhold, men jeg er rimelig sikker på at Hugo Flick har en glassklar plan for disse åtte episodene. Jeg tror heller ikke The Honourable Woman roter seg bort i publikusmfrieriet i Homeland, BBC har tradisjon for å holde slike serier veldig nedpå selv om det skjer koko ting.

Stemningsmessig er The Honourable Woman veldig nedpå, ikke ulik nevnte The Shadow Line eller klassikere som originalserien til Tinker Tailor Soldier Spy. Heng deg gjerne på, så skal jeg prøve å kjøre oppsummeringer episode-for-episode. Har en snikende mistanke om at denne serien fortjener det.

THE HONOURABLE WOMAN

THE HONOURABLE WOMAN