Historien om Oleg Gordievskij er den største spionfortellingen fra den kalde krigen. Mesteren Ben Macintyre forteller historien.
En gang på midten av syttitallet gikk det ut et tips fra britiske MI6, som kunne fortelle at KGB hadde en kvinnelig agent, kodenavn GRETA, i norsk utenrikstjeneste. Det var Gunvor Galtung Haavik. MI6s kilde la også til at de hadde en mye viktigere spion på innsiden av det politiske Norge, «noen med journalistisk bakgrunn».
Det var Arne Treholt, og mannen som tipset britene om ham, var en ambisiøs KGB-mann på den sovjetiske ambassaden i København, ved navn Oleg Gordievskij. Ikke lenge før hadde Gordievskij blitt rekruttert av britene. Han hadde satt en strålende karriere i de sovjetiske hemmelige tjenestene i ekstrem fare ved å bli dobbeltagent.
Les også: Treholt-saken feirer år
Spørsmålet er selvsagt hvorfor. Og det er nettopp det Ben Macintyre bruker The Traitor and the Spy til å svare på. Joda, Gordievskij var fascinert av de demokratiske landene i vest og rasende over invasjonen i Tsjekkoslovakia. Men påstanden – som vi også kjenner fra le Carré, ikke minst i den delvis selvbiografiske Den perfekte spion – er å forklare et sånt svik med hendelser langt tilbake. Han vokste opp i en god KGB-familie der alle løy og skjulte noe for hverandre.
Med Gordievskij på vestlig side, er scenen satt for helt uvanlig medrivende spionthriller fra virkeligheten. Vår mann sendes etterhvert til London, som KGBs «rezident» ansvarlig for etterretningsinnhenting i Storbritannia. Kanskje han avverget en atomkrig eller to også. Til slutt snører nettet seg.
Som alltid med larger than life-typer som Gordievskij, er det vanskelig å vite hvor sannheten tar slutt og mytene begynner. At Treholt-nerder vil ha ting å utsette på detaljene i den saken, forandrer ikke et åpenbart faktum: Dette må alle spionfans lese.
BONUS: Ben Macintyre for begynnere
— Agent Zigzag (2008): Møt Eddie Chapman, en kriminell løgner og krigshelt – som får utmerkelser av både tyskere og briter under krigen. Strålende underholdning.
—- Double Cross (2012): Spionene som lurte tyskerne før D-Dagen i Normandie var litt av en gjeng, og her er den ene typen mer eksentrisk og bisarr enn den andre.
— A Spy Among Friends (2014): Selvsagt måtte Macintyre før eller siden fortelle historien om Kim Philby – Cambridge-studenten som ble russisk spion. En stor tragedie om svik og ensomhet i spionjobben.