Spionen som sviktet alle – briljant bok

kim-philby2
Denne engelske gentlemanen sviktet sine venner, koner og kolleger, og sendte hundrevis av andre i døden. Alt mens han tømte den ene brandy-flasken etter den andre. Det har blitt til en mesterlig historiebok fra Ben Macintyre.

Her i OP-5-redaksjonen er vi meget begeistret
for to ting: 1. Bøker og filmer om eller inspirert av Kim Philby, mannen som sviktet England og MI6 gjennom et liv som spion for Sovjet. 2. Bøker skrevet av den britiske journalisten og historikeren Ben Macintyre, mannen som har gitt oss suverene Operation Mincemeat og Double Cross.

Så du kan se for deg hvordan vi hoppet i været, highfivet, bodyslammet og kastet oss rundt halsen på hverandre i jubelgråt da vi fant ut av Ben Macintyre har skrevet en bok om Kim Philby. Yeah!

Les også: Vi anbefaler 3 Ben Macintyre-thrillere fra virkeligheten

A Spy Among Friends: Kim Philby and the Great Betrayal tar utgangspunkt i historien mange kjenner om Philby, en historie som har blitt skrevet utallige ganger og inspirert bøker/filmer som Tinker Tailor Soldier Spy og The Third Man. Men for uinnvidde: Kim Philby var en overklassegutt som allerede på 30-tallet på Cambridge College ble åpen kommunistsympatisør. Senere flyttet han til Wien, giftet seg med en ungarsk jøde og kommunistaktivist, før en sovjetisk agent overtalte ham til å ta offentlig avstand fra kommunismen, slik at han kunne bli etterretningsagent for MI6 og dermed spion for Stalin-Sovjet. Innimellom der rakk han også å være undercover-journalist i Spania, hvor han bla a) dekorert av Franco og b) forsøkt rekruttert til å drepe Franco. Puh! På 50-tallet ble Philby mistenkt for spionasje, men ble ikke ordentlig avslørt før i 1963, en seanse som endte med at han rømte til Sovjet, hvor han døde i 1982.


Les også: Young Philby – en spion blir til, ny bok fra Robert Littell

Funfact: En av kameratene til Philby i Beirut var CIA-agenten Miles Copeland, faren til The Police-trommis Stuart Copeland.

Les også: Vi anmelder Tinker Tailor Soldier Spy

Historien er altså fortalt flere ganger før, men Macintyre velger å fokusere på Philbys brutale svik mot koner, elskerinner, kolleger og ikke minst: hans nærmeste venner. Dette handler spesielt om James Jesus Angleton, CIAs mektige sjef for kontraspionasje, og Nicholas Elliott, stasjonssjef og direktør i MI6 gjennom flere tiår. Angleton hadde Philby som mentor og nær venn etter de møttes i England på 40-tallet, og Elliott var en av Philbys forsvarere da sterke krefter i MI5 og engelsk politikk var overbevist om at Philby var spion.

Fascinerende video av da Kim Philby blir mistenkt for å være “the third man” etter Maclean og Burgess har hoppet av til Sovjet. Saken fortsetter under.

Ben Macintyre tegner med sin fargerike penn og grundige research å tredimensjonalt bilde av Europa i mellomkrigstiden så vel som i usikre år etter 1945, og tar oss med inn i det tradisjonsrike, lojalitetsbaserte overklassemiljøet som dannet grunnlaget for engelsk etterretning. Et miljø hvor man drakk For mens Kim Philby er den mest kjente av de engelske spionene, var kameratene Guy Burgess (ravende alkoholiker som likte å synge karaokesanger om hva han betalte for smågutter), Anthony Blunt (anerkjent kunsthistoriker) og Donald Maclean (første som ble avslørt) også dedikerte informanter for kommunistene, etter at de uproblematisk hadde fått ledende roller i MI6 gjennom familiekontakter og klassetilhørighet.

Les også: 5 John le Carré-filmatiseringer du må se

A Spy Among Friends
tar oss med til Franco-Spania,
Washington på 50-tallet, Ungarn rett før WWII og røykfylte herreklubber i London. Kim Philby sjarmerer seg inn i alle miljø han møter, og hane eksentriske far – arabisten John Philby – får også sin del av oppmerksomheten. Felles for alle – bortsett fra kommunistvennene fra Cambridge – er at de sviktes på groveste vis, enten det er Philby-forsvareren Elliott, konen Aileen (som til slutt tok livet av seg) eller den nye elskerinnen/konen Eleanor, som kommer til moskva kun for å oppdage at sjarmøren Philby har innledet et forhold til Donald Macleans kone.

I bunn ligger det verste sviket av dem alle, de hundrevis av menneskene som har blitt drept, torturtert eller fått ødelagt livene sine av Kim Philbys spionvirksomhet. Enten det er naive opprørere i Albania, sovjetiske avhoppere eller engelske soldater. I krysningspunktet mellom de tragediene, de sjarmerende og anakronistiske møtene i Chesterfield-møbler og brandy-marinerte middagsselskaper i Beirut, Washington, Istanbul og London ligger en av de mest spennende bøkene du får lest i 2014.

PS: Dersom du har tilgang til BBC sin iPlayer, ligger dokumentaren Kim Philby: His Most Intimate Betrayal der. Den er basert på denne boken, og ledes av Ben Macintyre. Anbefales.

kim-philby1