Spionkrigen i Midtøsten

Etterretningskrigen mellom Israel og Iran tilspisser seg i Midtøsten. OP-5 følger dramaet og gir lesetips videre.

Etter bilbomben som drepte en iransk atomfysiker forrige uke, har etterretningskrigen tiltatt i Midtøsten. Iran beskylder “den internasjonale zionismen” for å stå bak angrepet, noe USA sterkt benekter. Fra Israel er det stille. En israelsk talsmann uttalte: “I have no idea who targeted the Iranian scientist but I certainly don’t shed a tear.”

For dem av oss som har fulgt etterretningsspillet i Midtøsten over en tid er det historien som gjentar seg selv. Israelsk etterretning har en lang historie av målrettede henrettelser av sine fiender – fra Latin-Amerika og Europa etter Svart September-angrepet i 1972 til likvidasjonene av Hizbollah-terroristen Imad Mughniyah i Damaskus og Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai. Samt et uttall andre.

Her er den fulle videoen om likvideringen i Dubai:

Sammen med Israel har Iran det mest sofistikerte etterretningsapparatet i regionen. Det iranske etterretningsvesenet er som det politiske systemet i landet svært komplekst, med ulike organisasjoner som kriger om resursser seg i mellom. Etter hva jeg vet går hovedskillet mellom VEVAK (som likner en tradisjonell e-tjeneste) og revolusjonsgarden (en slags stat i staten som blant mye annet også er en paramilitær styrke som skal forsvare den islamske revolusjonen).

Qods Force (“Jerusalemstyrken”) er revolusjonsgardens spesialavdeling. De jobber spesielt med å spre den iranske revolusjonen til andre land. Det var personell fra Qods som grunnla Hizbollah, de har vært og er særlig aktive på steder som Dubai, Kurdistan, Irak og Afghanistan. Jeg har selv vært i Herat, en afghansk by på gamle silkeveien som grenser mot Iran. Der kokte byen over av mer eller mindre begrunnede rykter om iransk infiltrasjon. Jeg snakket med flere folk som var blitt forsøkt rekruttert av iranske operatører.

For dem som er interessert i en innsideberetning om livet i revolusjonsgarden, anbefaler jeg A Time to Betray av Reza Kahlili.

Likevel er det nok Mossad som er den aller mest beryktede og formidable etterretningsaktøren i Midtøsten. Det er også den mest omskrevne. Mens norsk etterretning er omgitt av et servilt hemmelighold (som gjør aktiviteten deres mye mer spennende enn det er grunn til…), har det kommet en rekke bøker som inngående beskriver Mossads trening og operasjoner. For good read (men ikke nødvendigvis hele sannheten) anbefales Vengeance av George Jonas (jepp, den Munich-filmen er basert på), Gideon´s Spies av Gordon Thomas (for noen røverhistorier!) og By Way of Deception av Mossad-avhopperen Victor Ostrovsky.

Liker du ikke disse bøkene, liker du ikke spionfortellinger.

Men for dem som ikke gidder å gå over bekken etter vann er selvsagt nettet fullt av vanvittige historier om Mossad. For dem som ikke har lest Ronen Bergmans fulle beretning om likvideringen av Mahmoud al-Mabhouh: Det finnes knapt noe mer spennende og urovekkende å gjøre en helg i januar enn å lese featureartikkelen hans om oppdraget i Dubai.

Ikke overbevist? Les denne åpningen:

Monday, January 18, 2010. Morning At 6:45 a.m., the first members of an Israeli hit squad land at Dubai International Airport and fan out through the city to await further instructions. Over the next nineteen hours, the rest of the team—at least twenty-seven members—will arrive on flights from Zurich, Rome, Paris, and Frankfurt. They have come to kill a man named Mahmoud Al-Mabhouh, a Hamas leader whose code name within the Mossad—the Israeli intelligence agency—is Plasma Screen.

Most of the operatives here are members of a secretive unit within the Mossad known as Caesarea, a self-contained organization that is responsible for the agency’s most dangerous and critical missions: assassinations, sabotage, penetration of high-security installations. Caesarea’s “fighters,” as they are known, are the elite of the Mossad.

Resten av denne utrolige artikkelen kan du lese her.

Den kommer med OP-5s varmeste anbefalinger. Spionporno sier du? Helten i saken, i den grad de finnes, er Dubais politisjef.