Spionmote: hvem er den best kledde James Bond?

De har rett til å drepe og forføre, og samtidig skal de redde verden. Men hvem ser best ut som James Bond?
Jada, da var vi ferdig med vår gjennomgang av klesskapet til James Bond fra 1962 til 2012. Vår eminente spionmotekorrespondent Tord Krogtoft har gått gjennom alle seks skuespillerene som har hatt James Bond-rollen, og i dag kårer han en vinner. Takk for oss, vi snakkes på James Bond-film, og gir nå ordet til Tord for siste gang i denne runden:

Craigs Bond i Tom Ford har klart å løsrive seg fra den parodiske James Bond, agenten som kjører speedbåt i smoking og alltid har på seg dress, uavhengig av om han spiller poker om store penger i Montenegro eller sjekker ut oljeledninger i Kasakhstan.

Les mer om hvorfor Daniel Craig trengte så mange Armani-jakker.

Brosnan i Brioni var alltid den best kledde mannen i rommet, sannsynligvis den best kledde mannen i verden, men etter hvert umoderne i all sin forfengelighet og lite troverdig som hemmelig agent.

Les mer om hvorfor Pierce Brosnan var så elegant

Daltons Bond kledde seg som en dass, men var som snytt ut av Ian Flemmings bøker, uten utpreget eleganse men med den dårlige samvittigheten som følger med lisensen til å drepe.

Les mer: om kleshengeren Timothy Dalton

Dalton var en reaksjon på Moores Bond: den smoking-bærende, Martini-drikkende rundbrenneren med glimt i øyet. (mer om det her) Som igjen var en reaksjon på (tilbake til start) Connerys Bond: råskinnet og misogynisten som byttet mellom å ligge med damene og å drepe dem.

Les mer om denslags her.

Med Skyfall er vi tilbake til starten, men uten det noe gammeldagse kvinnesynet. Craig er inspirert av Connery, kostymedesigneren er uttalt inspirert av Goldfinger-dressen og regissøren Sam Mendes inspireres av filmene fra 60-tallet. Craig legger seg nærmere Flemings litterære Bond, men gjør det i klær som passer. Filmen har satt ny verdensrekord i produktplassering med 45 millioner dollar.

Produktplasseringen har vært med på å ta fra Bond-romantikerne viktige detaljer: Bonds Rolex er kanskje borte for godt, i hvert fall fra lerretet. Vodka Martini er byttet ut med nederlandsk øl, og Brosnans Bond måtte kjøre tysk bil. De stadig råere actionscenene tok fra Bond en-skredder-dressen. Han fikk istedenfor håndsydde klær laget på samlebånd. Connerys Anthony Sinclair-dresser var alle tre sydd av Anthony Sinclair og han fikk beskjed om å bruke de til alt for å gå dem skikkelig inn, noe som (etter myten) innebar at han sov med dressen på et par ganger.

Flemings Bond skulle blende inn og kle seg på en måte som ikke vekket oppsikt. Dressen bør ha et perfekt snitt, men kan gjerne være litt krøllete, skjorten av fineste bomull, men gjerne slitt både på kragen og på ermene. Denne snobbingen nedover er velkjent hos det britiske aristokratiet, og Prins Charles er et ypperlig eksempel på holdningen

Bildet er fra premieren på Casino Royale og de utslitte, men blankpussete skoene hans er håndsydde John Lobbs og er over førti år gamle. Klær og sko må gjerne være dyre, men det må for guds skyld ikke vises. At de er gamle, og
bærer preg av å være brukt er et hederstegn. De russiske oligarkene får ta seg av ting som ser dyrt og blankt ut.

Holder man seg til Flemings regler, ryker både Craig (som i enkelte scener ser litt ut som en russisk oligark), Brosnan (velkledd så det holder, men først og fremst dyrt kledd) og Moore (med sine jakkeslag brede nok til å seile på de syv hav). Dalton spilte på lag med Fleming, men kledde seg på lag med Miami Vice, bare med enda dårligere passform.

Da er det tilbake til start igjen. Connerys Bond så utrolig bra ut i mange av dressene han bar, og utrolig dårlig ut i noen av dem. Fleming var
heller ikke så begeistret for machomannen fra Edinburgh.

Kun en mann igjen gitt. En mindre begavet skuespiller, ”who couldn’t act to save his life”. Denne serien har handlet om klærne, hvordan de passer og hvordan man bærer dem. Han fikk bare spille Bond i en film, men så fordømt bra ut mens han gjorde det: George Lazenby er min best kledde James Bond.