Spionmote: George Lazenby som 007


Han fikk bare en film som James Bond, men George Lazenby rakk å få på seg både kilt, kremfarget lindress og piratskjorte. Vi sjekker spionmote.

OP-5 fortsetter gjennomgangen av klesskapene til de seks karene som har spilt James Bond gjennom femti år. I går fikk Sean Connery kjenne det kritiske blikket fra vår motekorrespondent Tord Krogtoft, i dag er det George Lazenby som skal ut på catwalken. Vi gir ordet til Tord:

Ok, George Robert Lazenby. Eks-modellen og bruktbilselgeren fra Australia var en svak skuespiller, men en meget profesjonell kleshenger. Hadde han ikke snakket seg ut av rollen i lanseringsintervjuene, hadde han sannsynligvis fått spille i flere filmer enn On Her Majesty’s Secret Service (OHMSS) fra 1969.

Etter at Connery takket av, og en ung Timothy Dalton takket nei, fikk Broccoli & Co. øynene opp for Lazenby etter å ha sett han i en reklame for sjokolade. For å sikre seg rollen, og først og fremst en prøvespilling gikk Lazenby til samme frisør som Sean Connery, kjøpte dress hos Anthony Sinclair og gikk til anskaffelse av en Rolex Submariner.

Disse Bond-kompatible knepene fungerte utmerket, og Lazenby fikk tilbud om en kontrakt på sju filmer som James Bond. Men, allerede før OHMSS hadde hatt premiere var han ferdig. Agenten hans mente at James Bond ville være utdatert og gammeldags på det nært forestående og frie 70-tallet, og Lazenby selv mente at produsenter og crew ikke tok han seriøst. Noe å tenke på for dem begge i disse dager, når Skyfall snart har premiere, 43 år etter den noe famøse avgjørelsen…

Nok om det. Hva gjorde så George Lazenby riktig i klesveien?

Glansnummer: To ting må trekkes fram. Lazenby var første Bond i kremfarget lindress, og sammenliknet med Connerys skandale i filmen etter, Diamonds Are Forever, leveres varene til de grader. I tillegg til dressen, sydd av Dimi Major, samarbeidspartneren til Doug Hayward (mer om han når vi kommer til Roger Moore), sporter han rosa skjorte og et mørkeblått strikket

Han legger lista høyt for den tropiske gentleman, en liste Connery river med glans to år senere. Den dobbeltspente blazeren, med tilhørende lyseblå skjorte og rødt strikket slips (se bildet under) holder også høy klasse. OHMSS har mange vellykkede dresskifter, og Lazenby bærer de som nevnt meget godt.

Skandale: Men det plagget som vipper Lazenby av pidestallen er det samme plagget som en av verdens dårligst kledde menn, Jerry Seinfeld også prøvde ut i en episode; pirat-skjorten.

Kilten han ikler seg vil mange mene ikke er helt greit, men husk at dette er James Bond i forkledning, og ikke Lazenby som Bond, men Bond som Sir Hilary Bray.

Lazenby snakket seg som nevnt bort fra et videre engasjement som hemmelig agent allerede før filmen hadde hatt premiere. Saken er vel den at han kledde av seg rollen såpass godt at han ikke hadde trengt å si så mye galt for å få fyken. Sjekk bare dette klippet (hopp fram til 3:40 hvis du har dårlig tid):
…det er ingen grunn til å tro at produsentene var så veldig fornøyd med George Best-looken til Lazenby; rund i ansiket med helskjegg og halvlangt hår, plastret tommel og høyhalset ullgenser forsvant George Lazenby fra radaren, for alltid.

I morgen: Roger Moore.