Spionmote: Pierce Brosnan som 007

Pierce Brosnan reddet James Bonds ære som en velkledd mann etter katastrofen Timothy Dalton. Men hva har NRK-veteran Ole Torp med dette å gjøre?

Da er det bare en drøy uke til premiere på Skyfall, årets James Bond-eventyr. Vi fortsetter vår serie om hvordan James Bond har kledd seg opp gjennom årene, og i dag har spionmoteekspert Tord Krogtoft kommet til Pierce Brosnan, den slicke og handlekraftige karen som overtok etter motekatastrofen Timothy Dalton.
For de forrige artiklene i denne serien, sjekk Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore og Timothy Dalton.

Iren Pierce Brendan Brosnan
var opptatt med tv-serien “Remington Steele” første gang han ble spurt om å spille Bond, men etter to filmer med Timothy Dalton ble han spurt på nytt. Denne gangen takket han ja, men på grunn av rettighetstrøbbel etter kanseleringen av den planlagte tredje Dalton-filmen tok Bond en pause på seks år. Klesmessig var dette en fordel, i 1995 var alle spor av Daltons, eehm, ledige stil skylt ut med badevannet.

Etter Daltons perfekte storm av dårlig stil er Brosnans Bond tilbake i form igjen. Lindy Hemming ble hyret som kostymedesigner til Goldeneye. Mest kjent for å ha jobbet med britiske kostymedrama strammet hun, bokstavelig talt, inn garderoben til James Bond på en meget vellykket måte. Samme dame står forøvrig også bak Christopher Nolans Batman-triologi.

Hemming gikk bort fra den distinkte engelske stilen som Bond hadde hatt historisk sett og kledde Brosnan opp som en distingvert europeisk forretningsmann. Klærne skulle i mindre grad enn før utstråle engelskheten til agenten, slik at Brosnan umerket kunne drive med diskré industrispionasje i Bilbao, like lett som i London. Dette medførte også at Bond forlot Savile Row, og kledde seg i dresser fra det italienske luksusmerket Brioni.

En viktig grunn til dette var at Hemming ikke fant noen skreddere på Savile Row som kunne levere de femti dressene hun trengte til Brosnan på 16 uker. Brioni så markedsverdien i å kle opp agent 007, stoppet produksjonen av andre klær og klarte å levere bestillingen på tiden de hadde fått til rådighet. Resultatet ble meget vellykket og Hemming leverte en jevn strøm av Brioni-dresser til Bond helt fram til og med Casino Royale.

Samarbeidet har gitt en lang rekke vellykkede dresser, men finner virkelig formen i The World Is Not Enough (1999). Allerede i åpningen treffer Bond blinken; den koksgrå dressen med blå skjorte og et ensfarget slips leverer varene.

Kanskje en anelse lang i armene, men snittet og fargekombinasjonen er uslåelig i all sin enkelhet. Senere i filmen har Brosnan skiftet til en grå dress i et subtilt sharkskin-mønster, hvit skjorte og et ensfarget sort slips. Denne kombinasjonen har unektelig en smak av Connerys Goldfinger-dress, noe også Hemming sier hun har latt seg inspirere av.

Jakkeslagene har den perfekte bredden og slipsknuten er perfeksjon, stram og fin. Svært mange norske slipsbærere knyter slipset for løst (inkludert statsministeren vår). Lær av Brosnan her, eller se på NRKs elegante Ole Torp på Aktuelt, Norges soleklart beste slipsknyter. Bildet er også et godt
eksempel på Brionis romerske skulder, en moderat utgave av det Angelo Vitucci sydde til Roger Moores Bond på slutten av syttitallet. Lindressen i samme film er også utmerket, og den blå skjorten fra Turnbull & Asser passer perfekt til den lyse dressen.

Som den observante leser nå har fått med seg, er jeg fan av Brosnan under Lindy Hemmings ledelse og har ganske lite å utsette på klærne han har på seg. Goldeneye (1995) og Tomorrow Never Dies (1997) er svakere klesmessig enn The World Is Not Enough (1999) og Die Another Day (2002). Brosnan er litt for flamboyant i de to første, med fargesterke slips og silkelommetørkle i brystlommen. Håret er litt for langt for en hemmelig agent også. I de to siste er fargene i garderoben tonet ned, og Bond blender enda bedre inn.

Skandaler? Pierce Brosnan har en kroppsfasong som er lett å kle på, og han bærer dress like godt som Lazenby. Skandaler er det få av, men skal jeg trekke fram noe blir det tilbehøret. Dette slipset fra The World Is Not Enough er fryktelig datert og u-Bondsk i stilen. Mer Pac Man enn International Man of Mystery her altså.

Fun fact: Rett før The World Is Not Enough spilte Brosnan rollen som Thomas Crown i nyinnspillingen av The Thomas Crown Affair (originalen med Steve McQueen fra 1968 er essensiell, og dressene til McQueen er sydd av Roger Moores skredder Douglas Hayward). I filmen bærer han en Jaeger Le-Coultre Reverso i gull, et klassisk dressur for herremenn med god råd. På grunn av Brosnans avtale med klokkemerket Omega i Bond-filmene er logoen på klokken fjernet i filmen.

Produktplassering har vært en viktig del av Bond-universet, men filmene med Brosnan tok dette til nye høyder. Mye mer om dette når den regjerende Bond, Daniel Craig skal kles av helt inn til badebuksen.