Spionmote: Roger Moore som 007

Roger Moore har spilt James Bond syv ganger. Hvordan holdt han stilen mens han bekjempet skurker og reddet verden?

26. oktober er det klart for Skyfall, Daniel Craigs tredje forsøk som Storbritannias stolteste og mest elegante agent. Vi korter ned ventetiden med å studere spionmoten til 007 gjennom årene. Det vil vår spionmoteekspert Tord Krogtoft går James Bond i sømmene. På søndag pratet Tord om Sean Connery (les her) og i går tok han for seg George Lazenby i kilt og piratskjorte (den finner du her), og i dag er turen kommet til Roger Moore.

Sir Roger George Moore jobbet også litt som modell tidlig på 50-tallet. Det som forberedte han til å spille Bond var rollen som Helgenen i over hundre episoder. Simon Templar var en stilig type, så overgangen til å spille Bond var ikke stor. Han måtte slanke seg litt og klippe håret, og endte opp med sju filmer som hemmelig agent i dronningens tjeneste, mellom 1973 og 1985.

Moore har i løpet av 2000-tallet blitt kåret til tidenes James Bond, og er den skuespilleren som har flest filmer i serien. Men her er det klærne som rår. Mellom 1973 og -85 fikk han sydd dresser av i hovedsak tre forskjellige skreddere. I de to første filmene Live And Let Die (1973) og The Man With The Golden Gun (1974) var det briten Cyril Castle som sydde. Dressene hans til Bond er utskjelt, og trolig det mest trendy 007 har vært på lerretet, både før og siden. Bukser med sleng og brede jakkeslag. Mange mente (og mener) at Bond i Cyril Castle var for moteriktig til å være hemmelig agent.

Glansnummer: moteriktig eller ei – i The Man With The Golden Gun kler Moore seg i et mesterverk av en marineblå enkeltspent dress, lyseblå skjorte og et mørkerødt slips.

Alle proporsjoner er innenfor rammene for et klassisk snitt, så her er det fint lite å klage på.

Men mot slutten av 70-tallet gikk det som det måtte gå. Slengen i buksene ble større, jakkeslagene ble enda bredere. Trendy da, veldig datert nå. I The Spy Who Loved Me (1977) og Moonraker (1979) sydde den italienske skredderen Angelo Vitucci dressene. Her er det Roma-silhuetten som gjelder; tettsittende jakke med kraftige skuldre. I Moonraker ser man stilen i full effekt:

Veldig brede jakkeslag, svær skjortekrage og ekstra bredt slips. Og buksene har sleng som gjør at det ser ut som om han går med en tipi rundt hvert bein. Pluss for klassisk fargekombo, men sett med 2012-briller er dette så nært skandalen man kommer.

Snodig nok ble åttitallet de beste årene for Roger Moore som Bond, og alt skyldes den nye skredderen Douglas Hayward. Savile Row-legenden som også sydde dresser til OP-5-kompatible hedersmenn som Michael Caine, Steve McQueen og John le Carré. Haywards stil var tilbake til et langt mer klassisk snitt, med en myk, naturlig skulder (det den klesinteresserte kjenner som den napolitanske skulder, veldig hipt om dagen). Bortsett fra en lavere plassering av knappene på jakkene, oppfattes ikke Moores dresser fra årene med Hayward som daterte. De ble forøvrig gode venner og Hayward fortsatte å sy klær til Roger Moore helt til skredderen døde i 2008.

Et artig bilde av Moore i Hayward er fra Octopussy (1983) og minner mistenkelig om en dynamisk duo seerne ble kjent med på amerikansk tv året etter. Mr. Crockett and Mr. Tubbs, I presume?

I morgen? Timothy Dalton må svare for seg.