Spionmote: Sean Connery som 007

Sean Connery brukte lekker Rolex og skreddersydde Savile Row-dresser, men tråkket også grundig i motesalaten. Opptil flere ganger.

OP-5 fortsetter oppkjøringen mot Skyfall-premiere 26. oktober, og denne uken skal vi ta en gjennomgang av garderobene til de seks karene som har spilt James Bond. Siden Aslak og jeg har begrenset kunnskap om Savile Row-dresser og knapt ser forskjell på Windsor og Pratt, har vi fått inn Tord Krogtoft som ekspert for anledningen. Han jobber i Platekompaniet, reiser til London jevnlig for å handle sko, og smiler overbærende om du har kneppet alle knappene på dressen. Nok fra meg, her har du Tord, OP-5s egen ekspert på spionmote:

For Bond, James Bond har det aldri vært nok å ha lisens til å drepe, Storbritannias mest kjente agent må også være dressed to kill. og for å være best kledt i bransjen trengs det som kjent en god skredder. Eller siden dette nå engang er på film: en god kostymedesigner. Etter femti år med Agent 007 er det på tide å finne ut hvem er den best kledde Bond, og hvem må fratas lisensen

I dag, Sir Thomas Sean Connery: Ian Flemming var skeptisk til den nesten 1,90 meter høye eks-bodybuilderen fra Edinburgh som Bond, men Connery er for mange fortsatt regnet som den beste og mest klassiske av alle som har spilt rollen som agent 007.

Glansnummer: Den tredelte lysegrå dressen fra Goldfinger er definisjonen på elegant og tidløs skreddersøm.

…sydd i et subtilt Prince of Wales-mønster av Connerys skredder Anthony Sinclair, er snittet (enkeltspent, to knapper, lett innsydd) fortsatt standard for mye av det som sys hos skredderne på Savile Row. Med sko fra John Lobb Ltd., skjorte fra Turnbull & Asser og et sort strikket slips er dette helt perfekt. Både snitt og tilbehør står som en påle den dag i dag. Personlig setter jeg den brune tweed-blazeren med brune dressbukser til (også fra Goldfinger) enda høyere.
Kledd opp i dette utstråler han en avslappet, landlig stil, som etter at begrepet ”no brown in town” utgikk i 1939 funker selv i London by.

Skandale: I comeback-filmen Diamonds Are Forever kler Connery seg på et tidspunkt i en kremfarget lindress. Dette er kanskje det mest Moods of Norway-aktige øyeblikket i Bondfilmenes femtiårige historie:
1) Han knepper begge knappene på dressen – Nesten ti år etter at han fikk sydd sine første skreddersydde dresser hos Anthony Sinclair, gjør han fortsatt denne utilgivelige feilen. ALDRI knepp nederste knapp på dressjakken Mr. Bond, aldri.
2) Ermene på jakken ser ut som om de kan være 7-8 cm for korte, mulig bildet lyver, men noe er råttent her.

3) Tilbake til Moods of Norway – Når Bond tar av seg jakken åpenbarer problemet seg i all sin prakt. Slipset er knytt i en løs, grusom Windsor-knute og er alt for kort. Det ser ut som om han har på seg en smal, rosa smekke.

4) Fun fact: I From Russia With Love fra 1957 skrev Ian Flemming: ”It was tied in a Windsor knot. Bond mistrusted anyone who tied his tie with a Windsor knot. It showed too much vanity. It was often the mark of a cad.” Skylddeling mellom Connery og kostymedesigneren, men skandalen er uansett et faktum.

Det er verdt å merke seg at det første kinogjengerne så av Connery som James Bond i 1962 var ikke hans sjarmerende fjes, men armen på hans midnatt-blå smokingjakke, sydd av tidligere nevnte Anthony Sinclair, skredderen i Conduit Street nær Savile Row, i Mayfair, London. Klærne er i fokus fra første stund. Sean Connerys Bond fikk gå med Rolex Submariner i alle filmene sine (verdens vakreste sportsur, særlig sekstitalls-modellene) og kjøre Aston Martin DB5 mens den enda bare var en prototype.

Hvorfor sluttet James Bond med Rolex?

Tidsånden var vennlig mot Connery, og mye av vår tids oppfatning av klassisk, tidløs stil refererer til det tidlige 60-tall. Han får mye gratis skotten, det er ingen tvil om det.

I morgen: ett-triks-ponnien George Lazenby, I presume? Mye av innholdet, og bildene er funnet på The Suits Of James Bond, og her er det timer med hyggelig lesning for den over gjennomsnittlig interesserte.

Bonus: Radioresepsjonens Bjarte Tjøstheim elsker Daniel Craig

Skredderhuset til Anthony Sinclair er fortsatt i drift, lenge etter at Mr. Sinclair selv gikk av med pensjon. Se mer på www.anthonysinclair.com