Spionmote: OP-5 går Skyfall i sømmene


I dag slippes Skyfall på DVD og Blu-ray. Men er egentlig Daniel Craig den mest velkledde i sin egen film? OP-5 sin offisielle spionmotekorrespondent er tilbake!

I anledning kinopremieren på Skyfall, hadde vi en lengre artikkelserie hvor vår egen ekspert analyserte James Bond-moten opp gjennom årene. Her kan du lese oppsummeringen hvor vi avslørte hvem som var best kledd av dem alle. Tord Krogtoft er noe så sjeldent som en Spionmotekorrespondent, en tittel vi antar at ikke så fryktelig mange kan smykke seg med.

Men nå er det altså Skyfall på DVD og Blu-ray som gjelder (sjekk nederst i saken for kickass tilbud fra Platekompaniet) og Tord har sendt oss en analyse av herreklærne til Daniel Craig, Javier Bardem og de andre. For hvem er egentlig best kledd i Skyfall? Vi gir ordet til OP-5 sin egen Spionmotekorrespondent:

God dag igjen, folkens! Skyfall er allerede den mest suksessrike i hele Bond-historien, hvert fall i billettlukene. Deler av min bedagelige søndag gikk med til en runde med Blu-ray-disken i spilleren. Her er noen betraktninger rundt garderoben til Daniel Craig og hans med- og motspillere.

Nesten før man ser Daniel Craig ser man armen hans, og ermet på den grå Tom Ford-dressen han har på seg i starten. Kanskje et nikk tilbake Dr. No, den første Bond-filmen, før man så Sean Connery så man armen på smokingjakken han bar i åpningen? Uansett lekker entré.

Mer Spionmote: Sean Connery med rosa smekke

Tilbake til Skyfall og åpningssekvensen: nederste knapp på ermet er kneppet opp, et gammelt triks for å signalisere at dressen er skreddersydd. Dressen ja, også den et nikk tilbake i tid, til den ikoniske Goldfinger-dressen (Les mer om den her). Lys grå, med hvit skjorte til og et grått slips. Litt i trangeste laget, men Craig er jo en kraftkar, sjekk stilen på motorsykkel:
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skyfall (1)

Når Bond starter opp gravemaskinen på et tog i fart i samme sekvens, får Omega det de betaler for. Et langt nærbilde av hans Seamaster Planet Ocean, ”money shot” i ordets rette forstand.

Mer Spionmote: Hvorfor sluttet James Bond med Rolex?

Tilbake i London, i MI6 sine nye lokaler er Bond tilbake etter noen uker drikkfeldig ferie som antatt død. Han viser med bekledningen at han er ”back in business” med en mørk grå, stripete dress med blå skjorte og mørkeblått slips. Klassisk London-look. Her møter også Bond Gareth Mallory for første gang.  Spilt av Ralph Fiennes, ikledd en mørkeblå tredelt pinstripe-dress, lyseblå skjorte og et
blått prikkete slips fremstår han som definisjonen på den britiske gentlemannen.
…fortsetter under
FILM Film Reviews 18

Senere i filmen, under høringen til M er Mallory, i sin elegante pinstripe-dress, mørkeblå skjorte og vinrøde silkeslips den best kledde i rommet. Etter min mening den best kledde i filmen. Helt mot slutten, når Mallory er blitt den nye M, møter han Bond på sitt kontor i pinstripe-dress som vanlig, denne gangen i en mektig dobbelspent utgave. Mye tyder på at det er Anderson & Sheppard som står bak, et av Savile Rows mest renommerte skredderfirmaer. Fiennes og dressene hans er i hvert fall det jeg gleder meg mest til å se igjen i den neste Bondfilmen.

Mer Spionmote: Roger Moore i et mesterverk av en enkeltspent, marineblå dress

Et annet høydepunkt er Javier Bardems Silva. Når de møtes for første gang, på Silvas forlatte øy har han på seg en kremfarget dressjakke som matcher hårfargen hans, silkevest og en mønstrete mørk skjorte. Man skjønner med en gang at dette er forrykt superskurk av beste merke.
…fortsetter under…Skyfall (3)

Dessverre er det litt for mye fangedrakt og politiuniform på han til at han får skinne skikkelig, reint klesmessig, men skinnfrakken han har på i Skottland har også gode stormannsgale kvaliteter.

Mer Spionmote: Han var den dårligst kledde James Bond, uten tvil

Når det gjelder Skottland, på vei til Bonds barndomshjem Skyfall, stopper Bond og M i hans gamle Aston Martin DB5 i et landskap som er veldig likt det som Sean Connery kjørte rundt i med samme bil i Goldfinger. Jubileumsfilmen Skyfall er full av referanser tilbake i tid.
…fortsetter under…
Skyfall (4)

Bond ankommer barndomshjemmet i byklær, enkeltspent pinstripe-dress (med litt for tette striper, hvis jeg får komme med en innvending), lyseblå skjorte og blått prikkete slips. Mens han venter på Silva & Co bytter han til fritidsklær.
…fortsetter under…
Skyfall (5)

Jakke fra Barbour og kasjmirgenser. I tillegg har han på se sko fra Crockett & Jones, modellen heter Islay og OP-5s egen Asbjørn Slettemark har også denne modellen. Tifeldig? Neppe. (Nei, overhodet ikke tilfeldig. red.anm)

Crockett & Jones og James Bond er en interessant historie. I filmen bruker
Craig tre forskjellige modeller fra skofabrikanten, og alle tre vises godt i forskjellige deler av filmen. Produktplassering tenkte jeg, helt til jeg diskuterte dette med en bekjent i Crockett & Jones- butikken i Jermyn Street.

Grunnen til at Bond bruker merket i filmen var fordi Daniel Craig hadde det som et personlig krav, og Crockett & Jones har ikke betalt en krone for å være med i filmen. Effekten har vært enorm, og fabrikken i Northampton sliter med å levere modellene Bond bruker i filmen.

Skoene er følgelig utsolgt overalt.

Oppsummert er Bond som vanlig velkledd, men ikke best kledd i Skyfall. Den prisen tar Gareth Mallory med seg hjem, lett. Og filmen da, hvordan er den? Med over syvhundretusen solgte kinobilletter har nok mange av dere allerede sett den, og er enige med meg i at den er bunnsolid. Jeg gleder meg allerede stort til neste film i serien, både for å sjekke klær og plot.

Kjøpe Skyfall? sjekk Tord sin arbeidsgiver Platekompaniet sitt uslåelige trippeltilbud med for eksempel Skyfall, Muldvarpen/Tinker Tailor Soldier Spy og OP-5-favoritten Carlos på DVD for 200 kroner. VIKTIG: Ikke betalt annonse, vi synes bare det er så bra tilbud at vi sender det videre.
…og de der Elkjøp selger Blu-ray-en alene til en ganske flott pris.

Sjekk også KRIMPRATEN med Tord Krogtoft for å bli nærmere kjent med vår medarbeider, og følg ham gjerne på Twitter, hvor han opererer under navnet @TheCollarGap.