Spionmote: Timothy Dalton som 007

I 1987 fikk Timothy Dalton lisens til å drepe som James Bond. Men produsentene glemte å gi ham lisens til å kle seg skikkelig.

Kun en drøy uke til Skyfall nå! Vi gleder oss noe helt sjukt her i OP-5-redaksjonen. Men uansett forventninger, vi må fortsette nådeløst på vår gjennomgang av James Bond og hans klesvalg opp gjennom tiårene. I dag har spionmotekorrespondent Tord Krogtoft tatt på seg monokkelen og gjort en nærgående studie av Timothy Dalton, mannen som kun fikk to filmer som Bond. Så nok prat fra meg, jeg gir ordet til Tord:

Tjuefire år gamle Timothy Peter Dalton takket nei til rollen som Bond allerede i 1968, da han ble spurt om å spille i On Her Majesty’s Secret Service. Han mente han var for ung og at skoene til Sean Connery var for store å fylle. I 1980 ble han kontaktet igjen, men hadde ikke sansen for retningen filmene hadde tatt.

Les hva Tord synes om Sean Connery med rosa smekke

I 1986 ble Dalton spurt enda en gang etter at Roger Moore takket av og Pierce Brosnan ikke kom seg fri fra en forpliktende tv-kontrakt som Remington Steele. Hans første, The Living Daylights (1987), ble en kritikersuksess og slo både Die Hard og Dødelig Våpen på kino. Oppfølgeren Licence To Kill (1989) gjorde det ikke like bra, og ble Daltons siste. Etter sju filmer med Moore som den gøyale kvinnebedåreren Bond, la Dalton seg tett opp mot Bond slik Ian Flemming skrev han; mørkere og mer seriøs, en agent med samvittighet.

George Lazenby tar en Seinfeld, og rocker piratskjorte

Hva så med klærne? Hvordan måler Dalton seg mot de andre? Årene Dalton spiller Bond er uår for mannlig mote. Når garderoben hans i tillegg ikke er skreddersydd og den løse stilen som regjerte på slutten av åttitallet er i full effekt er det dessverre lite og ingenting å juble for.

Roger Moore: italiensk disco og suksess på 80-tallet

Glansnummer: det er umulig å finne noe virkelig bra hos Dalton, men en ting er bedre enn på lenge: Submarineren er tilbake på håndleddet til Bond (for siste gang?). Etter mange år med Seiko og Tag Heuer er verdens vakreste sportsur på plass igjen.

Skandale: Kostymedesigneren Jodie Tillen er sjefen for de dårlige tidene, og særlig Licence To Kill er en serie av skandaler. Den Miami Vice-inspirerte, avslappede stilen med store, posete dresser med skulderputer uten slips er totalt utdatert og det stikk motsatte av hva som er moderne i dag. Nærbildet viser tydelig at jakken ikke passer over rygg og skuldre.

Klær skal skjule det som er dårlig med kroppen og fremheve det som er bra. På dette bildet gjør den store skjorten at Dalton ser ut som om han har kosemage. Jakken er også alt for stor, overalt

Når det i tillegg ser ut som om smokingen er leid fra et mid-range kostymelager, ender Dalton opp som en stilistisk parentes i Bond-universet. Heldigvis har vi bedre ting i vente når Pierce Brosnan entrer manesjen.