De fem beste Anime-seriene om sport

Ole Torstein Hovig har dykket ned i den vidunderlige verden som er japanske tegnefilmer om sport. Her er hans fem favoritter, det handler om fotball, bordtennis, volleyball og sykling.

Da Peter Morley-Souter oppfant den trettifjerde regelen for internett, tenkte han ikke på anime. Men «Rule #34 There is porn of it. No exceptions» kunne også vært gyldig for japanske tegneserier.

Det finnes ikke det tema, kultur eller subsjanger som ikke har sin egen avstikker innen det ville universet som er tegneserier fra Japan. Altså manga og anime. Manga, som på mange måtes forstås som tradisjonelle tegneserier, er som regel litt som norske Donald Duck-pocketer.

Billige å produsere og i tynt papir, men det leses fryktelig mye i Japan. Akkurat nå har Demon Slayer alene solgt 26 millioner eksemplarer, og det kun fra november 2020 til mai 2021.

Det samme gjelder anime, mangas animerte bror. Stadig flere animer topper strømmetjenester. Verdien til Crunchyroll, strømmetjenesten kun for anime, er verdsatt til 1,2 milliarder dollar.

Mye penger, altså. Derfor fungerer Rule #34 for manga og anime også. Finnes noe på internett har noen laget en manga/anime om det. Brødbaking (Yakitate Japan! er en av tidenes beste serier forresten), matlaging, baseball, kunstløp, dataspill og ikke minst animasjon selv. Fjorårets store overraskelse Keep Your Hands Off Eizouken fanget barns fantasi bedre enn noen annen serie. 

Derfor finnes det også mange serier om idretter. Noen er jordnære, andre er overraskende tekniske og fotballfaglig sterke, men de fleste er mest av alt ekstremt energiske og engasjerende. 

Her er min topp 5. Den er subjektiv og preget av at det er ting jeg har sett og lest nylig. Så trigger warning for recency bias her!

1. Ping Pong, The Animation

Tilgjengelig på Crunchyroll i Norge.

Noe av det som kjennetegner anime er hvor godt de visualiserer energi, spenning og kraft. Det gjelder også sportsanimer. Få serier gjør det like godt som Masaaki Yuasas mesterverk Ping Pong, The Animation. Serien tar for seg Smile og Peco i formative år på ungdomsskolen, og deres opp- og nedturer. Serien følger tropene fra det som kalles shonen manga og anime, som er manga og anime for gutter tidlig i tenårene. Samtidig er det en subversiv og empatisk historie om unge mennesker, sosiale interaksjoner, mobbing og oppvekst. Den bruker de kjente triksene fra shonen til å fortelle om oppvekst og vennskap, og når dypere enn Dragbonball, Jujutsu Kaisen eller Demon Slayer. Det spilles mye ping pong og det brukes teknisk terminologi, men det blir aldri kjedelig. Jeg skal ikke her avsløre for mye av hva som skjer, men den er overraskende dyp. Jeg klarer ikke la vær å gråte hver gang jeg hører We Are Alive 2 fra Kensuke Ushios fantastiske soundtrack.

2. Haikyu!

Sees i Norge på Crunchyroll

Haikyu! er en energisk og oppriktig serie om Hinata. Han er en tenåring på 162 cm vil bli Japans beste volleyballspiller. Den er forankret i virkeligheten, som en såkalt seinen-serie – også kjent på engelsk som slice of life. Med lyd, bilde og stor entusiasme blir man unektelig glad i gutten som ønsker å dominere volleyballbanen på tross av sin manglende høyde. Men blir godt kjent med hele laget, Karasuno High, og spesielt Tobio Kageyama. Den begavede, høye og talentfulle setteren som Hinata utvikler et antagonistisk forhold til. Kageyama har alt Hinata mangler, men det Hinata mangler tar han igjen med entusiasme, spenst og hurtighet. På overflaten er det en serie om volleyball, men den tar for seg vennskap, ensomhet og ungdomsskolen på en empatisk måte man kan kjenne seg igjen i.

3. Ao Ashi

Lanseres i 2022, forventningene er enorme!

Ao Ashi handler om den ambisiøse, men ikke veldig flinke fotballspissen Aoi Ashito. Det er en typisk trope i shonen – den ambisiøse gutten med forutsetningene mot seg som kjemper mot overmakt til han er den beste. Ao Ashi følger samme formel, men Aoi skiller seg ut med sitt overblikk og sin forståelse. Han er som en Xavi eller Iniesta, og ser det ingen andre kan. Han blir rekruttert av den geniale treneren Fukuda Tatsuya. Han havner på ungdomslaget til Esperion. Tatsuya drømmer om å bygge en klubb med et sterkt ungdomsakademi som Ajax eller Barcelona, og Aoi blir en viktig brikke for laget. Det er en fotballteoretisk tung manga, noe som ofte er typisk for shonen serier. Mye eksposisjon brukes til å forklare teori. Både Pep Guardiolas five lanes-system fra Bayern, soneforsvar, mannsmarkering, possession-fotball og høyt press blir drøftet. Akkurat som i Ping Pong, The Animation står faktisk ting på spill. Det hintes til at Aoi er barn av en sexarbeider som også er en enslig mor. De har så vidt råd til å sende ham til Esperion, selv med støtte. For flere av karakterene er det vanskelige odds og klassekamp er et pågående tema. Den tar også for seg rasisme på en måte jeg aldri har sett anime eller manga gjør det.

4. Yawamushi Pedal

Crunchyroll USA

Et gjennomgående tema i sportsserier er high school, etter-skole-aktiviteter og spesielt sportsklubber. Det gjelder også Yawamushi Pedal. Serien følger nerden og otakuen – japansk begrep for noen som bruker for mye tid på manga/anime – Sakamichi Onada, som mest av alt vil bli med i anime-klubben. Den har for få medlemmer og han gir desillusjonert opp. På vei hjem blir han observert av noen i sykkelklubben, som overrasket ser ham sykle opp bakke etter bakke uten problemer. Onada har nemlig måtte sykle 90 kilometer til Akiba for å kjøpe manga og anime siden han var liten, og det på en tung mommy bike, eller mamachari, som det blir heter. Da rekrutteres han til sykkelklubben. Serien er morsom og til tider overraskende homoerotisk. I anime-sammenheng er det definitivt litt forfriskende med en morsom bunke hovedpersoner.

5. Blue Lock

Ikke tilgjengelig i Norge

Akkurat som Ao Ashi er Blue Lock en manga om fotball, men på en utradisjonell måte. Det japanske landslaget sliter. Den geniale treneren Jinpachi Ego har en idé – han skal samle alle japans talentfulle spisser i en låst arena – blue lock. Det minner mer enn noe annet om pentagon, og der skal de kjempe mot hverandre i en slags battle royale til en spiss står igjen. Akkurat som i Ao Ashi har Isagi et overblikk og en forståelse av spillet som skiller seg ut. Han kan rett og slett lukte mål. I motsetning til de andre nevnte seriene her er det INGEN slice of life i den serien her. Kun adrenalin og spenning – akkurat som i andre shonen-serier.

Boblere: Air Gear, Slam Dunk, Yuri on Ice, Run With the Wind, Prince of Tennis, Hajime No Ippo,