Steffen Stø: De beste seriene i 2021

Seriesynser Steffen Stø forteller om sine favorittserier fra 2021. Hvor lander firerbanden fra Reservation Dogs? Hvilke pandemiserier er med? Kan animerte superhelter hevde seg? Arver Succession tronen? Les og bli inspirert til enda mer titting!

Asbjørn: Steffen Stø ser det meste, og i ny og ne skriver han hos oss her på OP-5. For å sjekke hvordan smaken hans er, sjekk også disse sakene:

Steffen Støs 10 favorittfilmer fra 2020.

Topp 10 beste serier fra 2020 – Steffen kårer.

Black Widow – spionthriller i Marvel-drakt.

Mr. Inbetween – Farvel til Australias Dexter

Men nå må vi rett til det viktigste. Her er de 14 seriene Steffen Stø mente regjerte året som har gått.

14. Loki (Disney+)

Ikke alle Marvel Studios-seriene i år har fungert like bra. Marvel klarte det dog sterkt med Loki. Tom Hiddleston spilte hovedkarakteren så fordømt godt. Han har en rask og troverdig karakterutvikling, fra maktsyk til medfølende. Loki overrasket også med mer enn bare en typisk Marvel-fortelling. Det var som et fengende Doctor Who-aktig eventyr. Kirsebæret på toppen fikk vi med solid vennskapskomikk (takket være spesielt Owen Wilson) og den utradisjonelle romansen mellom Loki og karakteren til Sophia Di Martino.

13. Narcos: Mexico (Netflix)

Volden og krigen preget spesielt de siste seks episodene av Narcos: Mexico tungt. Dt gjør at serien fungerer på forskjellige nivå. Slik får serien rem hvordan krig ofte kan påvirke et samfunn, fra journalistikk og religion til det lokale politiet. Smart påpekes det tydelig i seriens siste time at Mexico kanskje aldri vil se en slutt på narkokrigen.

12. The North Water (NRK)

Historier rundt ekspedisjoner som går skeis på 1800-tallet, har vi allerede hatt på TV de siste årene via The Terror. I den britiske miniserien The North Water var det ikke alt som fungerte, men likevel klarte Andrew Haigh og Co å skape en atmosfærisk opplevelse, med også sterke prestasjoner fra Colin Farrell og Jack O’Connell.

11. Rådebank (NRK)

Rånemiljøet i Telemark ble presentert i den sterkeste sesongen av et ungdomsdrama laget for norsk TV noen gang. Rådebank har ikke bare klart å lage noe både ettertenksomt og overbevisende. Sannelig har serien også levert den sterkeste prestasjonen fra en norsk skuespiller på TV i år også med Odin Waage. Dette er det beste norsk TV-drama har levert på lenge.

10. Invincible (Amazon Prime)

Den voldelige animerte søsterserien til The Boys startet generisk, men ble hardtslående. Forholdet mellom den ferske superhelten Invincible (Steven Yeun), hans superhelt-far Omni-Man (J.K. Simmons) og normale mor Debbie (Sandra Oh) er kjernen. Serien blir noe av det mest hjerteskjærende og forstyrrende på TV i år. Man hadde ikke forventet at det menneskelige ved Invincible skulle bli den sterkeste sides. Et solid cast som leverer stemmene skader heller ikke, fra Oscar-vinner Mahershala Ali til Mark Hamill.

9. The White Lotus (HBO Max)

Historien om eliten som besøkte et luksushotell på Hawaii var en av årets mest underholdende serier. Serieskaper Mike White spilte på kontrastene mellom hotellets ansatte og de privilegerte kravene til de rike gjestene. Det hele fungerte enda bedre når det ble gravd dypt i usikkerheten til både gjestene og de ansatte.

8. WandaVision (Disney+)

Det er fremdeles rart å tenke på at Marvel Studios skulle levere en av årets sterkeste skildringer av sorg. Med sin smarte og originale bruk gamle klisjeer fra sitcoms, utforsket Wanda (Elizabeth Olsen) sine tragedier og traumer. Serien og Olsen selv leverte en overraskende positiv representasjon av komplekse psykiske helseproblemer. Det ble et forfriskende avvik fra de tidligere superhelt-historiene vi er blitt servert.

7. Maid (Netflix)

Margaret Qualley gjør en av årets hovedroller i miniserien om Alex. Som offer for misbruk sliter hun med å skape en verdig hverdag for seg selv og datteren. På toppen av dette har hun også en bipolar mor (spilt fantastisk av Qualleys virkelige mor Andie MacDowell) og problem med å erkjenne hvor mye hun faktisk har vært gjennom. Maid forteller overraskende lett om emosjonell vold og fattigdom på en klok måte, uten å bagatellisere konsekvensene av vold i hjemmet.

6. The Underground Railroad (Amazon Prime)

Årets mest filmatiske opplevelse på TV-skjermen ble levert av Oscar-vinner Barry Jenkins med The Underground Railroad. Serien leverer både som fiktiv underholdning og historisk gjenskapning av det amerikanske slaveriet. Gjennom øynene til Cora (Thuso Mbedu) fortelles det engasjerende om hennes reise på tvers av USA, gjennom det underjordiske jernbanesystemet.

5. For All Mankind (AppleTV+)

Vi får alternativ vri på vår egen historie, om kappløpet til månen mellom amerikanerne og russerne som aldri sluttet. Serien hadde en seig første sesong, men til gjengjeld var sesong 2 i år en gedigen overraskelse. Hele sesongen leverte emosjonell spenning på topp fra start til slutt.

4. Reservation Dogs (Disney+)

Sterlin Harjo og Taika Waititi gir stemmer til unge amerikanske innfødte, på en måte vi aldri har sett på TV før. Urettferdigheten amerikanske innfødte har måttet tåle påpekes, men Reservation Dogs er mest interessert i å fortelle om tenåringenes personlige kvaler. Drømmene og planene deres kommer tydelig frem, deres individuelle planer og ønsker for å skape et bedre liv utenfor Oklahoma. Mest av alt er Reservation Dogs en original serie, som Harjo og Waititi har klart å gjøre både absurd, drømmende og gripende.

3. Station Eleven (HBO Max)

Med en skremmende visjon for en fremtid hvor en pandemi dreper nesten hele Jordens befolkning, er Station Eleven også en håpefull historie om en fremtid hvor fortiden er det sterkeste kortet vi har i en postapokalyptisk verden. Hovedkarakteren Kirsten (Mackenzie Davis) og hennes beskytter i starten av pandemien; Jeevan (HImesh Patel), gir serien et hjerte. Det særegne karaktergalleriet, med et mylder av historier og egne valg, gjør det hele ekstra vellykket. Både tonen, regien og skuespillet minner om en av de aller beste TV-seriene de siste 15 årene: The Leftovers.

2. Mare Of Easttown (HBO Max)

Uke etter uke utviklet Mare Of Easttown seg til å bli en stadig mer givende fortelling om småbyliv. Kate Winslets rolletolkning som etterforsker Mare Sheehan ga henne god utvikling, i det et mord av en tenåringsmor påvirker en forstad utenfor Philadelphia. Det er det beste Winslet har gjort i sin karriere på TV, men det samme gjelder også Evan Peters og Julianne Nicholson, sistnevnte med årets mest hjerteskjærende skuespillerprestasjon på TV. Serieskaper Brad Ingelsby og Co scoret en fulltreffer med Mare Of Easttown.

1. Succession (HBO Max)

Sesong 3 av HBO-serien Succession ga oss kjente navn som Alexander Skarsgård og Adrien Brody. Roy-familien var likevel høydepunktet. Jeremy Strong, Matthew Macfadyen, Sarah Snook, Kieran Culkin og Brian Cox var alle på toppnivå. Kendall (Strong) forsøkte å omforme sitt rykte til en slags heltemodig varsler. Bare for å bli stilt mot veggen Slik viste serien hvordan hans svakheter og selvtillit kanskje er hans største fiende. Med den glimrende sesongfinalen er det også vanskelig å kåre noen andre til årets beste TV-serie.

Noen diplomer må også deles ut, til serier som ikke kom seg inn på listen:

De første TV-seriene til Marvel Studios har regjert streamingtoppen av serieåret 2021. Animerte serier bemerket seg også. Se bare på Arcane, Marvel Studios-serien What If? og det faktum at Harley Quinn endelig landet i Norge, hos HBO Max.

Miniserier som Landscapers og Scenes From A Marriage brakte oss også talenter som leverte: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Oliva Coleman og David Thewlis. Her i Skandinavia markerte skuespillere seg også. Robert Gustafsson i Den usannsynlige morderen. Henriette Steenstrup i Pørni. Marie Reuther i Kamikaze.

Honnør går også til Curb Your Enthusiasm, The Good Fight, Ted Lasso, Mr. Inbetween, Squid game, Mystic Quest, Dave, Dickinson, Blindspotting, In Treatment og Exterminate All Brutes.