Anmelder og seriesynser Steffen Stø forteller teller ned årets beste serier. Helt øverst troner en gammel kjenning.
Serieåret 2020: Steffens favorittserier 2020 har vært et komplisert år, for å si det mildt. Ikke bare lever vi fortsatt under en pandemi, men nyere tjenester fra Apple og Disney har gjort TV-markedet overfylt med enda mer innhold, også her i Norge. Hvor høyt kommer Better Call Saul-finalen?
Siden 2011 har jeg postet topplister over de beste TV-seriene over hos Serienytt, men i år publiseres den her på OP-5.
Noen serier fikk naturligvis ikke plass på topplisten, men fortjener likevel å nevnes: The Mandalorian har i år vært det beste i Star Wars-universet siden den originale filmtrilogien og det var miniserienes år i år, med eksempelvis The Queen’s Gambit, Mrs. America, Unorthodox, I Know This Much is True, Devs og nyeste My Brilliant Friend.
Når vi kommer til komiserier hadde Curb Your Enthusiasm seriens sterkeste sesong på lang tid, mens også Apple-seriene Ted Lasso og Mystiq Quest: Ravens Banquet viste seg å være overraskende solide.
Dokuseriene gjorde også inntrykk gjennom året, med både norske UXA, I’ll Be Gone in the Dark, Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez, Cheers og ikke minst mockumentary-en How To With John Wilson.
Men det var likevel de følgende ti ble mine storfavoritter, serieåret 2020:
10. Ramy (TV2 Sumo)
— Med humor og innsikt fortsetter Ramy å være en tankefull serie om den amerikansk-muslimske tilværelsen. Vi følger en ung muslimsk mann som lever med både progressive idealer og religiøse tradisjoner. Denne sesongen fortsatte med mye av det som gjorde den første sesongen bra, i form av å utforske livene til både Ramy og hans familie.
9. Dave (HBO Nordic)
— Historien om en hvit rapper som prøver å gjøre det stort i en hiphop-bransje regjert av gangster-rap. Serien klarte morsomt nok å bruke bro-humor til å spille på usikkerheten til den fiksjonelle utgaven hovedrolleinnehaver Dave «Lil Dicky» Burd. Etterhvert utviklet Dave seg videre. Den ble mer fokusert, så vi fikk mer innsyn i livene til både Dave, hans fantastiske bipolare kamerat GaTa (Davionte Ganter) og hans kjæreste.
8. The Last Dance (Netflix)
— Den store Michael Jordan-dokumentaren. Med en dyp og nyansert fremstilling av Chicago Bulls på 90-tallet, fra den største stjernen Michael Jordan, treneren Phil Jackson, Scottie Pippin og Dennis Rodman, gjøres det en utrolig bra jobb med å få oss til å forstå disse personlighetene. Fokuset på Steve Kerr i en av de siste episodene, må også nevnes som et emosjonelt høydepunkt i 2020.
7. Good Lord Bird (HBO Nordic)
— Historien om abolisjonisten John Brown (Ethan Hawke) og slaven Onions (Joshua Caleb Johnson) kamp mot slaveriet i USA på 1850-tallet ble en stor overraskelse. Uten å miste alvorligheten av slaveri klarte miniserien å være underholdende med doser av svart komedie. Hawkes Shakespeare-aktige måte å spille Brown på ender opp som et fyrverkeri av en opptreden, og en klar favoritt av skuespillerprestasjoner i 2020.
6. What We Do In The Shadows (HBO Nordic)
— De ofte idiotiske vampyrene på Staten Island, som har mye å lære om seg selv og verden rundt dem, var underholdende i fjor. Denne sesongen var enda sterkere. Med høydepunkter som et opprykk på arbeidsplassen som fører til stor personlig vinning for en av vampyrene, Laszlo (Matt Berry) som må rømme da han blir oppsøkt av rivalen (med en ypperlig gjesterolle av Mark Hamill) og en dukke som blir besatt når en seanse går ganske galt, er det få serier har fått undertegnede til å le så mye som denne i år.
5. BoJack Horseman (Netflix)
— Den animerte serien om den tidligere sitcom-stjernen BoJack Horseman (Will Arnett) tok slutt etter 6 sesonger. Den beste serien produsert siden streaming kom, brukte sine siste episoder på å se tilbake på det som hjemsøker BoJack. Og ikke minst en siste gjenforening med venner han kanskje aldri vil se igjen, for å fremheve håp for fremtiden og en ny forståelse for hvordan han har påført andre skader. I prinsippet skulle man ikke tro at en animert serie kunne være så ekte, hardt og nesten terapeutisk som dette.
4. I May Destroy You (HBO Nordic)
— Serien fra hovedrolleinnehaver Michaela Coel følger Arabella, som forsøker å identifisere og straffe mannen som voldtok henne. Med store mengder informasjon og ideer i hver episode, bretter serien ut Arabellas prøvelser gjennom 12 episoder, ikke bare sett fra hennes eget perspektiv, men også gjennom hennes venners parallelle problemer. Resultatet av alt dette er en selvsikker, empatisk refleksjon av hvordan traumer kan undertrykke en persons verden. Det hele var også overraskende morsomt til tider og lettere å fordøye enn hva man forventet.
3. Patria (HBO Nordic)
— En fortelling om to familier som får livene påvirket av konflikten mellom den spanske staten og den baskiske separatistorganisasjonen ETA. Miniserien er laget med dyp forståelse og respekt for den komplekse situasjonen som fant sted i en liten del av Europa. Et prakteksemplar for hvordan flere historiske fortellinger burde gjengis, med et solid skuespillergalleri og en upartisk fremvisning på hvordan vanskelige konflikter påvirker vanlige mennesker.
2. Dark (Netflix)
— Det er en spesielt intrikat prosess å lage bra science fiction, men det må føles ekstra vanskelig å toppe suksessen hver sesong, slik tyske Dark har klart. Netflix-seriens siste sesong er en glimrende avslutning. Den er original, gjennomtenkt og ikke minst gripende. Mye av seriens suksess kommer fra hvordan spesielt Louis Hofman bærer og spiller seriens hovedkarakter Jonas, men også hvordan hele karaktergalleriet har vært engasjerende fra start til slutt. Det er trist at Dark nå er over, men seriens slutt er et mesterstykke av moderne science fiction.
1. Better Call Saul (Netflix)
— Med en fot i egen verden og en nødvendig fot i Breaking Bad-verdenen, forblir Better Call Saul den mest kreative og solide spin-off-serien noensinne. Med allerede elskverdige karakterer som Saul Goodman, Lalo og Mike Emmerhaut, fikk årets sesong også undertegnede til å virkelig elske Kim Wexler (ypperlig spilt av Rhea Seehorn), som blir et testament på hvor utrolig dyktig Vince Gilligan og Peter Gould er på karakterutvikling. Med episoder som både er fantastisk filmet og inneholder fenomenale skuespillerprestasjoner blant all spenningen, er det vanskelig å ikke si Better Call Saul er noe av det absolutt beste på TV.