Steffen Stø: Topp 10 filmer i 2021

Hvordan fikk man sett Spider-Man: No Way Home? Kan en body horror-film presse seg inn i toppen? Hvor bra var Dune? Steffen Stø kårer sine ti favoritter fra filmåret 2021.

Asbjørn: Vi er allerede i gang med 2022, men lar ikke fjoråret slippe taket. Steffen Stø kårer her sine favorittfilmer fra 2021. Det er litt vanskelig å ramme inn med et kalenderår når filmverden er forstyrret pga pandemi og tiltak. Her er filmer som hadde kinopremiere internasjonalt i 2019, mens andre kommer til Norge i 2022. Så ikke bruk så mye tid på det, utgangspunktet er filmer som som Steffen har sett i kinosal i løpet av 2021.

Les også: Steffen Støs favorittserier fra 2021.

Nok prat, mer liste! Her er Topp 10 fra Steffen Stø:

10. Spider-Man: No Way Home

På kino fra 14. januar.

Mitt lange forhold til karakteren og utsettelse av Spider-Man 2: No Way Home gjorde meg til en av popkulturflyktning. Jeg dro til Göteborg for å se filmen. Det var gledelig å se regissør Jon Watts fortelle en mer troverdig superhelt-historie denne gangen. De lekne øyeblikkene man forventer fra en Spider-Man-film var der, men også en emosjonell tyngde som kledde filmen godt. Den har sine feil, men det er utrolig hvor godt filmen klarer å knytte sammen historiene fra Homecoming og Far From Home. De ulike skildringene av karakteren kom tydelig frem. Bruken av Green Goblin/Norman Osborn (Willem Dafoe) fra første Spider-Man fungerer også sterkt. Filmen ble en engasjerende historie om Spider-Man, som vil sitte igjen etter den lange rulleteksten er over.

9. Ninjababy

Strømmes på Strim, også tilgjengelig som leiefilm.

Med Heimebane-duoen Johan Fasting og Yngvild Sve Flikke i spissen, leverer Ninjababy kompromissløs kødding med ufrivillig graviditet. Hovedpersonen Rakel (knallsterkt spilt av Kristine Kujath Thorp) er karakterisert på en uvanlig befriende måte for hva man vanligvis ser i norsk film. Hennes liv snus opp ned i kaoset som oppstår av ninjababyen hun ikke kan kvitte seg med. Filmen treffer bra med både kleine kjærlighetshistorier og komplekse problemstillinger.

8. Dune

Strømmes på HBO Max.

House Atreides skal overta den mildt sagt gjestfrie planeten Arrakis, fylt opp av sandormer og geriljakrigere. Scifi på mest sitt mest støvfulle, mystiske og bombastiske? Ja. Det er fremdeles vanskelig å forstå at en film som Dune ble laget i 2021 – og at den får en oppfølger i 2023. Denis Villeneuve har vært en unik filmskaper de siste 10 årene, og fikk øvd seg på sci-fi med Arrival og Blade Runner: 2049. Med den massive filmen som Dune er består han eksamen. Filmens problemer kommer i form av et tungvint kildemateriale og skyhøye ambisjoner, men likevel er det også en effektiv historiefortelling og et univers med et rikt karaktergalleri som jeg elsker tanken på å skulle få utforske i fremtiden.

7. Titane

Ikke på strømming ennå, men tilgjengelig på Blu-ray.

Body horror-eposet Titane har mye rart i seg, fra den mest forstyrrende bilscenen siden Hereditary, til en brannmann på leting etter livsglede. Alt dette rammet inn av en hovedperson som etter en bilulykke får plassert en titanplate i hodet. Hovedrolleinnehaver Agathe Rousselle er et fyrverkeri som Alexia, og Vincent Lindon bidrar med en overraskende komplisert mannsrolle som Vincent. Franske Julia Ducournau har med filmen levert seerne en cocktail av følelser, merkelige hendelser og humor, som ender opp med å fungere svært bra.

6. The Green Knight

Kan leies.

Basert på legenden om Kong Arthur var The Green Knight en av de mest visuelle opplevelsene man kunne finne på film i 2021. Likevel er det først og fremst Dev Patels skildring av hovedkarakteren Gaiwan som gjør The Green Knight så sterk. Han utforsker hvor vanskelig det kan være å opprettholde heltemot og ære, når hvert eneste skritt går i retning et mulig nederlag. Vi ser hvordan dette tærer på Gaiwan, både fysisk og psykologisk, noe mange seere vil kunne identifisere seg med. I en tid hvor alt av fantasy prøver å bli den nye Game of Thrones, er det forfriskende med avvik som The Green Knight.

5. The Card Counter

Måten Paul Schrader bruker pokermiljøet til å skildre den kompliserte personen og bakgrunnen til William Tell (Oscar Isaac) gjør denne filmen suksessfull. Tell har brukt åtte år i fengsel på å lære seg å telle kort, og vil bruke dette til å sikre små gevinster som ikke vekker for mye oppsikt. The Card Counter fungerer også som en utmerket refleksjon over hvordan godt og ondt kan finnes selv i de av oss med de beste intensjoner. Tell er en overbevisende skildring av noen med en komplisert fortid, med bakgrunn i skandalene rundt amerikanske soldater i utenlandske kriger.

4. The Sound of Metal

Strømmes på Prime, kan leies på iTunes/Apple.

Trommeslageren Ruben reiser USA rundt med det hardtslående kunstbandet Blackgammon. En dag merker han at hørselen er borte, og får vite av en doktor at den snart er helt borte. Krise og drama som blir til en sterk fortelling. Med The Sound of Metal imponerer Riz Ahmed igjen som skuespiller, etter miniserien The Night Of. I rollen som trommeslageren Ruben gjør Ahmed hver eneste scene bedre, med en troverdig tolkning av karakteren til det punkt hvor han later til å være født til rollen. Filmen nyter også godt av Paul Racis skildring av karakteren Joe, en krigsveteran som hjelper Ruben å tilpasse seg sitt nye liv. Han bidrar til noen av filmens flotteste scener. Det viktigste med filmen er hvordan den viser hvor viktig og transformativ lyddesign kan være for en film, for filmens kanskje viktigste oppgave er å få oss til å forstå hva Ruben gjennomgår. Det gjør The Sound of Metal i nesten hvert eneste ledd.

3. First Cow

Strømmes på Mubi og Strim.

Gjennom filmen, satt til Oregon-ruten i USA på starten av 1800-tallet, gir regissør Kelly Reichardt og Co oss et spennende innblikk i den amerikanske kokken “Cookie” (John Magaro) og den kinesiske innvandreren Kung-Lis (Orion Lee) liv. De to usannsynlige samarbeidspartnerne finner hverandre i en tid hvor alle misbruker at Oregon er et «land av overflod» og et «rikdommens land». Det er umulig å ikke føle med Cookie og Kung-Li og det de går igjennom, når man begynner å forstå hva som står på spill. First Cow er en svært suksessfull rekonstruksjon av de kjente historiene rundt Oregon-ruten.

2. Verdens Verste Menneske

Går fremdeles på kino.

En ung dame i Oslo må velge mellom to menn. Går hun for trygghet eller nervepirrende spenning? I Joachim Triers hender blir det gull på rull. Med hjelp av en fordømt bra hovedrolle fra Renate Reinsve og stødige biroller av både Herbert Norum og Anders Daniel Lie, setter Trier en ny standard for romantisk komedie. I likhet med Oslos gater som vi ble kjent med i hans forrige trilogi, Oslo, 31. August, har Joachim Trier blitt mer og mer moderne og robust med årene. Problemfritt fanger han problemstillingene og livene til dem som våger å være utenfor normene i millenniumsgenerasjonen. Norsk film kan få til mye bra. Det har filmer som Verdens Verste Menneske bevist i 2021. 

1. The Power of the Dog

Kan sees på Netflix.

Montana, 1925. To brødre sanker inn kveg, og en av dem forelsker seg i en vertinne på en saloon. Det blir giftemål, men også trøbbel. Psykodrama av dypeste sort. Med en egenartet spenning fra start til slutt, slår Jane Campion til med sin første film på mange år. Denne fascinerende psykologiske fortellingen om machoisme og hvordan ting i oss kan komme fra mørke steder. Med sin totalt uventede konklusjon, og ytterst treffende og troverdige karakterer, er det ikke mulig å glemme prestasjonene til The Power of the Dogs skuespillere. Spesielt Benedict Cumberbatch, Kodi Smit-McPhee og Kirsten Dunst utmerker seg, i hva undertegnede vil si er deres beste roller noensinne. Jane Campion har skapt et mesterverk.