Steffen Stø: Topp 10 serier 2022

Seriesynser Steffen Stø forteller om favoritter fra 2022. Av tre Star Wars-serier i 2022, hvilke var best? Hvilke nye serier overrasket? Var det noen veteraner i toppsjiktet? Her blir du garantert inspirert til enda mer titting.

Steffen Stø ser det meste av drama som skjer på en skjerm. I ny og ne skriver han hos oss her på OP-5. Han er også anmelder for TV- og film på TBATBA. Tradisjonen tro har han oppsummert året (les hans liste med topp 10 serier fra 2021 her), og her er hans liste over det beste fjoråret 2022 oss.

10. The Righteous Gemstones (HBO Max)

– Sagaen om Gemstone-familiens imperium, bygget på televangelisme, kom med en ny sesong i 2022. Stikkordene var Macaulay Culkin, leiemordere på motocross-sykler og masseoppkast på en sykehusparkering. Danny McBride og Cos evne til å gjøre selvopptatte karakterer karismatiske, morsomme og til og med likandes er beundringsverdig. The Righteous Gemstones sesong 2 er også en forbedring fra forrige. Nøkkelen er seriens vilje til å fortelle en større historie, om John Goodmans karakter Eli og hans kriminelle fortid.

9. The White Lotus (HBO Max)

Runde to av The White Lotus tok oss igjen inn i livet til velstående mennesker på luksushotell. De har forventninger til ferien og de ansatte, som må strekke seg urimelig langt for gjestene. Tema som kjønn, maktmisbruk, sex, utroskap og uavhengighet lenes på. Sesongen er blitt både større og stiligere enn den forrige. Den sterk rollelisten bestå rav navn som Aubrey Plaza, Michael Imperioli og en ny, stor favoritt: Italienske Sabrina Impacciatore.

Les også: Steffen Støs topp 10 filmer fra 2021

8. Andor (Disney+)

Fortellingen om etterretningsoffiseren Cassian Andor (Diego Luna) i Star Wars-universet kom endelig i 2022! Serien er satt fem år før Rogue One. Den forteller en engasjerende historie om konsekvensene av å gjøre opprør mot fascisme. I en tid der Star Wars-universet har slitt med å holde seg relevant utenfor The Mandalorian, leverte Andor ved å ikke bli drevet frem av fanservice-drevne historier. Tenk bare Obi-Wan Kenobi og The Book of Boba Fett. Dette ga oss blant annet fantastiske Luthen Rael (spilt av en utmerket Stellan Skarsgård) og ikke minst en treepisoders fortelling om å rømme imperiets klør, hvor ONE WAY OUT! ble skreket ut i en av årets beste TV-episoder.

Les også: Asbjørn skrev om sine seriefavoritter fra 2022, hvor Andor ble nevnt som den aller beste.

7. The Rehearsal (HBO Max)

Dokukomiserien The Rehearsal høres syk ut på papiret. Nathan Fielder hjelper vanlige mennesker med å øve på vanskelige samtaler, gjennom bruk av sett og skuespillere ansatt for å gjenskape livet. Fielder pusher evnene sine til å være ubehagelig morsom så langt at det nesten ikke skulle vært lov. Absurd komedie av ypperste klasse.

6. Pachinko (AppleTV+)

Pachinko er et flergenerasjons, historisk og trespråklig familiedrama om kvinnen Sunja. Vi følger hennes oppvekst som ung kvinne (Minha Kim) i Korea frem til livet som bestemor (Youn Yuh-jung) i Japan. Det er en stor historie som skal fortelles, og hvordan serien leverer på dette erimponerende. Både glede og sorg representeres vakkert her. Sorg over hva livet kunne ha blitt og håp for fremtiden. Nydelig TV-drama.

5. Severance (AppleTV+)

Et helt absorberende mindfuck av et dystopisk drama. Det er nok beste måte å beskrive Severance på. Handlingen er lagt til et selskap hvor de fleste ansatte har gjennomgått det kirurgiske inngrepet «severance». Man får satt inn en chip i hjernen som gjør at hukommelsen splittes mellom utsiden og innsiden av bygget. Med flere gode overraskelser og god verdensbygging er det vanskelig å ikke like hva serien oppnådde. Det er også perfekt levert av sterke skuespillernavn som Adam Scott, Patricia Arquette, John Turturro og Christopher Walken.

4. This is Going To Hurt (HBO Max)

På dristig vis ligger fokuset i This Is Going To Hurt på livene til Adam Kay (Ben Whishaw) og Shruti Acharya (Ambika Mod). De er leger på et obstetrisk og gynekologisk sykehus, hardt presset av det statlige helsevesenet (NHS) i Storbritannia. Det kanskje beste med denne sjarmerende britiske serien er dens ærlige stemme om hvordan institusjoners interne problemer kan frarøve det beste av oss.

Les også: Steffen Stø tenker høyt om Moon Knight

3. Barry (HBO Max)

Etter tre år med venting er hovedrolleinnehaver og serieskaper Bill Hader og Alec Berg (Silicon Valley) tilbake med et nytt kapittel om Barry Berkman. Leiemorderen som prøver å forlate sitt gamle liv til fordel for et liv som skuespiller i Los Angeles. Sesong 3 av Barry taklet alt, fra treffende Hollywood-satire til verdien av ufortjent tilgivelse til en vill actionfylt jaktscene på motorveien. Denne sesongen var Barry på sitt beste og mørkeste, med en avslutning som peiler seg inn på en fjerde sesong som kan gå hvor som helst.

2. The Bear (Disney+)

Kokken Carmen «Carmy» Berzatto (Jeremy Allen White) returnerte til hjembyen Chicago for å ta over familiens sandwich-sjappe etter brorens bortgang. The Bear var årets største overraskelse på TV-fronten. Serien er en hektisk og varm historie om å finne balansen mellom en kokks bankende hjerte for ambisjoner og den altoppslukende sorgprosessen til en bror. Det er ekstra imponerende med en serie som klarer å få undertegnede til å både hate og elske en karakter så hardt som Richie (Ebon Moss-Bachrach), med alt sitt medbrakte kaos. Slik som Ida Madsen Hestman så perfekt beskrev serien, The Bear har både biff, baller og bankende hjerte.

1. Better Call Saul (Netflix)

Den sjette og siste sesongen av Better Call Saul bekreftet at serien er en av de beste TV-seriene og spinoffene noen gang laget. Gjennom fokuset på den særegne advokaten Saul Goodman klarte Breaking Bad-avleggeren å fungere som en frisk historie, samtidig som den ga oss dypere forståelse for Breaking Bad. Serien forsøkte aldri å kopiere hvor den kom fra. Den ga oss heller innsikt i Jimmy McGill før han ble Saul Goodman, og hvorfor alt senere skjedde slik det gjorde. Seriens konklusjon var fantastisk. Det er vanskelig å ikke elske hvordan Bob Odenkirk og Rhea Seehorn leverte fra A til Å i denne siste sesongen av Better Call Saul.

Noen diplomer må også deles ut til serier som ikke kom med på listen:

We Own This City (HBO Max): David Simon og George Pelecanos-serien var på nippet til å bli en Topp 10, med sin urovekkende fortelling om ekte politikorrupsjon i moderne tid.

Black Bird (AppleTV+): Krimforfatteren Dennis Lehane imponerte bak kamera i historien om fangen som dro ut informasjon fra seriemorderen Larry Hall.

Harley Quinn (HBO Max): Få serier fikk meg til å le så mye som den historien om Harley Quinn (Kaley Cuoco) som vil ut av skyggen til Jokeren. Superhelt-satiren er perfeksjon i sin harselering med Bruce Wayne/Batman og flere andre DC Comics-karakterer.