Sterk Wallander-aften i Oslo

henning-mankell
Sugen på å vite mer om det mørke universet til Kurt Wallander? Denne uken kommer Henning Mankell til Norge for å feire sin svenske politihelt. To av våre favorittnordmenn er også med på moroa. Og så blir det filmpremiere!

For 10-12 år siden leste jeg Henning Mankell sin Ett skritt etter, og falt umiddelbart for den brutale og skrekkfilmaktige handlingen (husker du de tre ungdommene som var drept, gravd ned, gravd opp igjen og pyntet til midtsommersaften?), lekkert plassert mot et bygde-Sverige med pen fasade og bekmørke hemmeligheter. I sentrum er politimannen Kurt Wallander en perfekt blanding av rettskaffen, bitter, smart og reflekterende.

Siden den tid har jeg – og veldig mange andre nordmenn – slukt det meste Mankell har skrevet om Wallander, og internasjonalt har Mankell rundet 40 millioner solgte bøker. I tillegg har Wallander blitt filmet for TV i både Sverige og England – sistnevnte med Kenneth Branagh i hovedrollen – og her hjemme har han fått Riverton-klubbens internasjonale ærespris.

Og nå skal vi dykke enda dypere. For onsdag denne uken får Litteraturhuset i Oslo storslagent besøk av selveste Henning Mankell i egen person, mannen bak den sosialdemokratiske superpolitimannen Kurt Wallander.

Først skal Jørn Lier Horst, den norske politimannen som har blitt en av landets bestselgende krimforfattere, holde et foredrag om Kurt Wallander som politimann. Så skal Henning Mankell selv bli intervjuet av OP-5-favoritten Tom Egeland. Og til slutt blir det eksklusiv visning av Den oroliga mannen, Wallander-filmen som nettopp har hatt premiere på svenske kinoer.

Det hele begynner kl 19:00 på Litteraturhuset i Oslo, og kinovisning gjelder for de 100 første som kommer i døren og henter billett kl 18:30. Billettpris er 90 kroner.

Les mer om arrangementet på Litteraturhusets hjemmesider