Sthlm Delete: gangster, drap og kjærlighet

Balkan-gangsters, glatte advokater, et brutalt drap og til og med litt myk kjærlighet. Jens Lapidus er på plass i bokhandelen med Sthlm Delete.

Yes! Ny bok fra Jens Lapidus. 
Den velkledde svenske advokaten har nyss gitt ut sin femte bok, Sthlm Delete, og da er det fort gjort å forsvinne ned i Stockholms underverden mens sidene raser avgårde.

Så hva handler det om denne gangen? Det oppstår neppe sjokk og vantro når jeg sier at syriske gangsters, kidnapping, gambling og drap er sentrale ingredienser. Det starter uti en forstad til Stockholm, hvor en mann er mishandlet, skutt og drept. Ikke langt unna finner politiet en ung mann som har kjørt av veien og er så ille skadet at han havner i koma, men ikke før han har spurt å få Emelie Jansson fra advokatbyrået Leijon til å representere seg.

Emelie, var ikke det navnet på advokaten i VIP-rommet også? Joda! Sthlm Delete er en oppfølger til VIP-rommet, og da er selvsagt gangsteren Teddy med også. Eller eks-gangster er vel mer korrekt, han jobber nå fast for Leijon som etterforsker og fiksemester. Emelie klatrer videre i gradene i byrået, og det medfører at hun må klokke inn umenneskelig mange timer på kompliserte oppkjøpssaker og sammenslåinger de er leid inn for å assistere. Sjefene er ikke interessert i å smusse til de spa-behandlede advokatfingrene sine med skitne drapssaker, så Emelie bestemmer seg for å ta den tunge saken uten at de vet om det. Søvn? Det får andre ta seg av.

Parallelt med Emelie og Teddys private etterforskning får vi presentert forhørsloggen med Mats Emanuelsson, økonomimedarbeideren som ble politiinformant i VIP-rommet. Det betyr at handlingen i Sthlm Delete fletter seg inn i samme tiden som forgjengeren, og gir oss mer bakgrunn for hva som egentlig skjedde da finansmannen Philip Schale ble kidnappet. Man trenger ikke ha lest VIP-rommet for å få utbytte av Sthlm Delete, men det gjør historien viktigere.  Man forstår raskere hvorfor Teddy må grave i dritt for å finne ut hva han egentlig var med på da han fikk åtte år i fengsel. Hvorfor ble Mats Emanuelsson egentlig kidnappet, og hvem sto egentlig bak bestillingen? Hvor langt er Teddy villig til å gå for å finne ut av egen fortid, vil han gå tilbake til metodene han har bestemt seg for å legge bak seg?

Selv om  han har forlatt Stockholm Noir-universet, er stilen til Lapidus den samme som vi ble så begeistret for. Det er tydelig James Ellroy-inspirasjon å spore i den tidvis dokumentariske formen, men aller best er han når han beskriver karakterer med detaljert kunnskap om miljøene de beveger seg i. Teddys higen etter å forbli en rettskaffen borger, Emelies selvoppofrende jobbing med både karriere og samvittighet, Mads Emanuelssens mørke historie ned i det verste underverden har å by på, gründeren som er litt for glad i pulver på glatte overflater, alt er gjort med klassiske Lapidus-grep. Effektive greier.

Sthlm Delete byr – sammen med VIP-rommet – likevel på noen nye aspekter i Lapidus-bibliografien. Emelie og Teddy er karakterer som drømmer om et vanlig liv, og i motsetning til de yrkeskriminelle i Snabba cash, Aldrig fucka upp og Livet deluxe har de et lønnlig håp om at tilværelsen skal være trygg og relativt enkel en gang i fremtiden. I god Fox og Mulder-stil oppstår det en snikende begeistring dem mellom, og Lapidus beveger seg virkelig inn på nye skrivemarker når han beskriver to menneskers forelskelse. Vi snakker ikke romantisk drama her, men det kler Lapidus å bryte ut av den suksessrike komfortsonen han skapte med Stockholm Noir-trioen.

Et annet nytt aspekt er den økonomiske online-kriminaliteten som ligger som rød tråd gjennom hele boken. I starten holdt Lapidus seg mest til gatepenger, tusenlapper som skifter hender og old school kriminalitet, med VIP-rommet og Sthlm Delete er plottet tungt forankret i virtuelle penger som skifter eiere via tastetrykk. Suksess? Definitivt, Lapidus er fremdeles en av de beste krimforfatterne fra nord.