Krimfestivalen snart i gang: OP-5 guider deg

I morgen begynner den nystartede Krimfestivalen i Oslo. Siden OP-5s ene halvdel skal intervjue forfattere, og vi generelt digger konseptet, gir vi noen tips om det rikholdige programmet.

Trenger vi egentlig en festival om krim? Er ikke sjangeren rundt oss på alle kanter? Yup. Driver den høyverdig litteratur ut av bokhandelhyllene? Vel. Er det egentlig så nøye? OP-5 er mer opptatt av å highfive det vi liker enn å ta på seg den gamle, tobakksgule kritikerhatten. Derfor har vi ingen problemer med å gi props til folkene bak Krimfestivalen.

For selv om det konsumeres mye spenningslitteratur her til lands, kunne det godt vært flere som tok sjangeren på alvor. Mener å ha lest et sted at noen forklarer danske tv- og filmsuksess med infrastrukturen bak: kritikere, publikasjoner, blogger osv. Noe av det kule med Krimfestivalen er det ambisiøse programmet – både internasjonale stjerner og mer reflekterende overblikk over sjangeren.

Så hva burde man få med seg?

Skal man sette av tid til ett eneste arrangement, anbefaler jeg en tur på Centralteatret torsdag 1. mars kl 20. Da skal blant annet to av mine internasjonale favoritter for tida – Jens Lapidus (se OP-5s artikkel om ham her) og Lee Child – dybdeintervjues. Lurer du på hvordan Lapidus gjorde gangster-researchen sin eller hvordan Child ble så god til å beskrive fysisk vold, er dette stedet. At OP-5s egen Asbjørn skal få sin ilddåp som krimbokbader er heller ikke noe minus.

Hele programmet torsdag holder høy klasse:

Mord i teatret
KRIMINELL RUNDTUR MED SPØKELSER, MORD OG FORFATTERE:
Karin Fossum, Chris Tvedt og Ninni Schulman
PÅ KORNET (DYBDEINTERVJUER):
Lee Child, Yrsa Sigurdarðottir og Jens Lapidus
KRIMPARODIER ved Knut Nærum
INTERVJUERE: Asbjørn Slettemark og Tuva Ørbeck Sørheim
VERTER: Johannes Joner og Anders Hatlo

Fredag ser jeg fram til en temmelig macho seanse med de nye forfatterne Ulrik Imtiaz Rolfsen og Johnny Brenna, attpåtil ledet av selveste Kadafi Zaman. Har ikke lest bøkene, men to rå typer utvilsomt. CappelenDamm kl 14.

Får jeg tid skal jeg også stikke innom Jørn Lier Horst sitt foredrag om politiarbeid i virkeligheten. Det skjer visst i kjelleren på Centralteatret kl 17. Og er du interessert i mer Lee Child (tro meg, har dere ikke lest ham, har dere gått glipp av noe, sykt hardkokt) skal Asbjørn prate med ham, R.J. Ellory og Gregg Hurwitz kl 18 på CaDamm. Møt opp!

Og på lørdag formiddag er det fullt kjør med krimnestorer som Nils Nordberg, Fredrik Wanderup, Hans H. Skei og en lang rekke norske krimforfattere.

Hele programmet finnes her

Puh. Saklige greier. Kred til konkurrentene i CaDamm for dette tiltaket.

PS: som dokumentarredaktør er det eneste jeg savner litt større fokus på true crime.