Storslagen spiondebut fra Mad Max 2-skribent

i-am-pilgrim700 sider heseblesende thriller, krim og spionaction. I Am Pilgrim tar deg med til det innerste av etterretningsverden.

For noen uker siden tipset flere lesere meg om boken I Am Pilgrim av Terry Hayes. Etter å ha pløyd gjennom noen andre bøker som sto i kø, kastet jeg meg over denne 700 sider lange debutromanen fra 62-åringen Terry Hayes. Boken ble voldsomt hypet av amerikansk bokbransje i fjor, og anmeldelsene på Amazon, Goodreads og andre steder vitner om at publikum også har omfavnet boken.

Hayes har en lang karriere som manusforfatter og produsent i Hollywood, med blant annet Mad Max 2, Payback og From Hell på rullebladet.

Men I Am Pilgrim er noe helt annet, la oss ta det punktvis:

— Boken starter som en krimroman, med et mystisk drap på et sjuskete hotell i New York. En kvinne er drept mens hun har sex og blodårene full av diverse narkotikum. Ansiktet hennes er etset av, fingeravtrykkene borte, tanngarden forsvunnet, og åstedet er underlig regissert. Politimannen Ben Bradley kommer på åstedet og snakker med den fortellende jeg-personen, og sammen finner de hit som peker mot Tyrkia.

— Samtidig ser en gutt i Saudi-Arabia faren sin bli henrettet offentlig med halshugging, og hans vanærede familie må flytte til Bahrain for å ha mulighet til å overleve.

— Jeg-personen i I Am Pilgrim tar oss med tilbake til sitt forrige liv, hvor han var agent i en seksjon av amerikansk etterretning som offisielt ikke eksisterer. Etter hans korte, men begivenhetsrike karriere der, trakk han seg tilbake og skrev en bok basert på alle sin kunnskap om drap, åsteder og motiv. Det er denne boken som nå knytter ham til NYPD-detektiven Bradley.

— Samtidig som fortellerstemmen tar oss med bakover i tid, får vi beretningen om The Saracen, en mujahedin-kriger i Afghanistan som på egen hånd har senket tre eller fire sovjetiske helikopter. Mens hans krigerkolleger feirer Sovjets tilbaketrekning, kjenner han på appettiten for mer terror/rettferdighet (stryk det som ikke passer) og legger planen for å nå The Far Enemy, den store Satan, USA.

— I løpet av de første sidene har I Am Pilgrim tatt oss fra New York og Paris via Berlin og Bahrain til Saudi-Arabia, London, Den røde plass og et sted i Nord-Dakota. Vi snakker dateline-thriller av mest heseblesende sort, Jason Bourne-inspirert jakt på den ekte sannheten bak den tilsynelatende sannheten, men Terry Hayes har stålkontroll på det viktigste oppi all reisingen: karakterene og plottet.

— Sakte og sikkert bygger han jeg-personen (som har forskjellige navn i forskjellige tider, jeg er ikke sikker på hvilket som er riktig. Kodenavnet hans er dog selvsagt PILGRIM) som en briljant agent, sårbart menneske og en entusiastisk sjel med avhengighetsgen for det meste. På den annen side er The Saracen en terrorist og kriminell like mye som han er et menneske, familiemann og frihetskjemper.

— Måten de to settes mot hverandre minner meg om The Looming Tower, den gnistrende gode dokumentarboken om 9/11, al-Qaida og FBI/CIAs jakt på gjerningsmennene i årene før 2001. Kunnskap og mangel på informasjon settes opp mot planer som isoleres maksimalt for at færrest mulig skal vite hva som skjer, og hele verdens skjebne står på spill. Og hva i huleste er det som foregår med drapsetterforskningen i Tyrkia, og hva har det med terror og liket i New York å gjøre?

— Det virker som Terry Hayes har ruget på I Am Pilgrim hele livet, for her flesker han til med alt mange forfatter drømmer om å skrive: hardcore krimdrama, internasjonal thriller, storslagent terrorplot, mystisk arvedrama og sjelegransking over landegrenser. Alt skal ut til folket, i tilfelle han aldri får skrevet en bok igjen.

— På sitt beste er I Am Pilgrim en av de mest spennende romanene du har lest på årevis. Dan Brown-aktige overraskelser og John le Carré-inspirert spionmystikk på den ene siden, og moderne agentroman av typen Mitch Rapp på andre siden. Det er rett og slett en roman du raser gjennom mens tankene flyr fra kontinent til kontinent.

— Av og til faller Terry Hayes for egen appetitt på å skrive den ultimate thriller. I Am Pilgrim er litt vel feit rundt midjen, men finner disiplinert tilbake til sunt plot mot slutten. Avslutningen er rimelig åpenbar, siden det hele bygger seg opp til mann-mot-mann i et avgjørende oppgjør, men jeg lover deg at du snubler over noen overraskelser der du leser rundt i halvmørket i en trøtt ferieby i Tyrkia. Anbefales? Definitivt.

Amazon Kindle Store har I Am Pilgrim til hundrelappen

Platekompaniet selger I Am Pilgrim til 129 kroner pluss porto